Вежди Рашидов, определен от самия Илия Павлов за мултак №1

...
Вежди Рашидов, определен от самия Илия Павлов за мултак №1
Коментари Харесай

БЛАТО: Мултак №1 отново шеф на парламента?

Вежди Рашидов, избран от самия Илия Павлов за „ мултак №1 на републиката “, най-вероятно още веднъж ще бъде определен за ръководител на Народното събрание като най-консенсусна фигура, предвидиха представители на партиите, които влизат в Народното събрание. Те обаче избраха да запазим анонимността им, защото в партийните централи към момента няма дефинитивно решение по въпроса, написа „ Уикенд “.

Според предварителното систематизиране на мандатите и местата в Народното събрание именитият ваятел, който изкъсо и строго ръководеше 48-ото Народно събрание, ще е доайен и в 49-ото. Вежди Рашидов, който води листата на ГЕРБ-СДС в Пловдив-област, към този момент е най-възрастният депутат и в новия парламент.

Като доайен на художника се пада достойнството още веднъж да удари първия звънец при откриването на Народното събрание. Скулпторът към този момент се потвърди като парламентарист с опит, който може да сплотява депутатите, да тушира спорове и да постанова безкомпромисно ред, когато се постанова. По информация на уеб страницата Lupa.bg, ГЕРБ ще издигне Рашидов за ръководител на Народно събрание, а Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи ще го поддържат, както се случи в предходния къс парламент.

Този път политическите сили били склонни да избегнат резила от преди няколко месеца, когато в продължение на три дни депутатите не можаха да изберат ръководител поради отхвърли на партиите да одобряват блестящо партиен претендент от ГЕРБ и Политическа партия, които бяха най-големите парламентарни групи. Същата скица се обрисува и в този момент – никой няма независимо болшинство от 121 депутати.

Реклама

В последна сметка след тридневни съвсем денонощни разногласия предишното Народно заседание избра 71-годишния Вежди Рашидов за ръководител на институцията.

Той бе определен с гласовете на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и „ Български напредък ”, от „ Продължаваме промяната ” и „ Демократична България ” гласоподаваха „ срещу ”, а позицията на „ Възраждане ” беше „ въздържал се ”. В новия парламент „ Български напредък ” не влезе, вместо тях партията на Слави Трифонов „ ИТН ” се върна в Народното събрание. От Има Такъв Народ обаче едва ли ще гласоподават за Рашидов, защото скулптора постоянно се е изказвал много остро против ръководителя на партията Слави Трифонов.

Твърде е допустимо партиите, които бяха в 48-ия парламент да излъчат за нови зам.-председатели същите политици, които до неотдавна бяха зам.-шефове – а точно Росен Желязков от ГЕРБ, Йордан Цонев – от Движение за права и свободи и Кристиян Вигенин от Българска социалистическа партия. При обединението ПП-ДБ въпросът ще е по-сложен, защото би трябвало да излъчат обединен представител.

В предходния парламент двете партии не бяха в коалиция и тогава Никола Минчев от Политическа партия и Атанас Атанасов от Демократична България бяха зам.-председатели на Народно събрание. Възможно е в този момент двете партии да изискат техния зам.-шеф на Народното събрание да е на ротационен принцип и да се сменя на 6 месеца, тъй че и двете партии от обединението да имат собствен човек в управлението на законодателната институция.

СНИМКА: Веселин Боришев

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР