Веднъж двама младежи дошли при светия старец и го попитали:

...
Веднъж двама младежи дошли при светия старец и го попитали:
Коментари Харесай

Как да се борим със злото. Мъдра православна притча

Веднъж двама младежи пристигнали при светия дъртак и го попитали: „ Кажи ни, отче, по какъв начин да се борим с неприятните пристрастености и да изкореним неприятните привички? “ На това отшелникът споделил на един от младежите: „ Откъсни този шубрак “. Храстът бил мъничък и младежът го откъснал елементарно, с една ръка.

След това старецът още веднъж споделил: „ Приятелю, в този момент откъсни това дръвче. “ Младият мъж направи и това, само че с тъга и изпитание: дръвчето било доста по-високо и по-силно от храста.

Тогава старейшината споделил за трети път: „ А в този момент се пробвай да изтръгнеш това дърво “. Младият мъж прегърна ствола и се опитал да извърши заръката, само че на вятъра.

Повикал брат си и двамата се пробвали най-малко да разклатят дървото, само че на вятъра. Дървото било вкоренено надълбоко в земята.

Тогава старецът споделил на братята: „ Деца мои, злите пристрастености и привички са като тези дървета. Ако те към момента не са надълбоко вкоренени в сърцето ни, тогава една твърда воля е задоволителна, с цел да ги изтреби. Но един път укрепнали и пуснали корени, оправянето с тях е съвсем невероятно. Изкоренете злото в себе си, преди да се е развило в освен това. ”

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР