Веднага след влизането в сила на поправките в Наказателния кодекс,

...
Веднага след влизането в сила на поправките в Наказателния кодекс,
Коментари Харесай

Възможно ли е проба за наркотици да излиза за седмица

Веднага след влизането в действие на поправките в Наказателния кодекс, които разрешават отнемането на коли на хванати с алкохол или опиати водачи, полицията се похвали с поредност такива случаи. Само за часове бяха отнети един тир и осем автомобила в Бургас, Видин, Враца, Кюстендил, Пазарджик.В идващите дни новините за отнети коли продължиха да валят.

Веднага след влизането в действие на поправките в Наказателния кодекс, които разрешават отнемането на коли на хванати с алкохол или опиати водачи, полицията се похвали с поредност такива случаи. Само за часове бяха отнети един тир и осем автомобила в Бургас, Видин, Враца, Кюстендил, Пазарджик.

В идващите дни новините за отнети коли продължиха да валят.

Паралелно с тях бяха сложени два извънредно основни казуса: от една страна, качеството на полевите проби за опиати, които се оказа, че постоянно дават подправено позитивни резултати, а от друга, мудната система за повторните кръвни проучвания, които се бавят сред половин и една година. Това сложи въпроса дали при сходни неуредици конфискацията на коли не нарушава повече правовия ред, в сравнение с да го пази.

През седмицата държавното управление и персонално министър председателят Николай Денков се застъпиха за използване на наредбата. Денков пое и ангажимент кръвните проби да не лишават повече от седмица. Подобно ускорение наподобява единствено в областта на пожеланията, а съгласно източници на " Капитал " в близко бъдеще е невероятно.
Реклама
Минималният период, в който страната се цели, е резултатът от кръвните проучвания да става прочут за към месец, което би подобрило съществуващото състояние. За задачата обаче е нужно да бъдат разкрити още лаборатории и защото те ще бъдат единствено в държавни лечебни заведения, занапред ще се афишира социална поръчка за оборудването им. Впоследствие ще се образоват фрагменти. В най-хубавия случай всичко ще се случи в някакъв миг през идната година. " Анализите ни сочат, че откриването на още четири лаборатории ще форсира проучването на пробите и те ще са подготвени за към месец ", сподели пред " Капитал " чиновник в Министерство на вътрешните работи.

Тук разумно идва въпросът не може ли в тестването да бъдат включени и частните лаборатории, откъдето настояват, че снабдят ли се с нужното съоръжение, могат да правят работата бързо. И се стига до безконечната тематика за корупцията и размисъла: кой е по-лесно да бъде корумпиран - държавната или частна конструкция. За всичко подред.
Проблемът
Началото беше сложено с признатите промени в Наказателен кодекс в края на последната пленарна сесия. Според тях съдът у нас към този момент има право да лишава коли на водачи, седнали зад кормилото след приложимост на алкохол или наркотични субстанции. До конфискация на автомобила се стига при шофиране с над 1.2 промила алкохол, за което се поставят също от 1 до 3 години затвор и санкция от 200 до 1000 лв.. Освен това, в случай че водачът към този момент е осъждан за шофиране в нетрезво положение, автомобилът се лишава при наново нарушаване с над 0.5 промила и се постановат от 1 до 5 години затвор, както и санкция от 500 до 1500 лв.. Ако се ръководи автомобил след приложимост на " наркотични субстанции или техни аналози ", наказванията са конфискация, от 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лв. санкция. При рецидив наказването е конфискация, 1 до 5 години затвор и санкция от 500 до 1500 лв.. Ако нарушителят не е притежател на управлявания автомобил, може да заплати равностойността му.
Драстичността на наказванията изисква налагащите ги да са безусловно сигурни в нарушаванията, с цел да наложат строгите рестрикции на нарушителите.
Вместо обаче да се изчакват присъди, Министерство на вътрешните работи всеобщо стартира изземването на коли в първите часове след влизане в действие на наредбите. Бодрите конференции с оповестяване на брой иззети коли въобще не бяха смутени от обстоятелството, че полевите проби за опиати са известни със своята неправилност. Тя се признава и от служителите на реда, които ги употребяват. Със същия претекст самите чиновници на Министерство на вътрешните работи упорстват да не бъдат проверявани с тези проби.
Реклама Защо пробите се бавят?
За да бъде доказан или отритнат първичният резултат, се дава кръвна проба, само че когато се отнася за проучване за опиати, тя лишава сред шест месеца и година. Причината за това е, че лабораториите, които работят с тези проби, са три. И обслужват цяла България. Така се стига до следващата българска недомислица - колата се лишава, без да има присъда и без даже първичният резултат да е бил доказан.

Въпросът за кръвните проби е организиран в на министъра на вътрешните работи от предходната година. Според документа проучванията се правят в Министерство на вътрешните работи болница, Националния институт по криминалистика в Министерство на вътрешните работи, както и във Военномедицинската академия.

От пресцентъра на вътрешното министерство обясниха, че забавянето на пробите за опиати, за което сигналите са още отпреди новите разпореждания да влязат в действие, е " сред 6 и 8 месеца ". " Става дума за огромно натоварване, което води и до това удължаване във времето ", обобщиха от ведомството.
Какво ще бъде направено
От там споделиха още пред " Капитал ", че преди да се разшуми за казуса, след поправките в Наказателен кодекс взаимна работна група сред Министерство на вътрешните работи и Министерството на здравеопазването е изготвила проект за отваряне на още държавни лаборатории. Те ще бъдат в Пловдив, Варна, Бургас и Плевен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР