Веднага след изборите правителството на Денков одобри промени в Закона

...
Веднага след изборите правителството на Денков одобри промени в Закона
Коментари Харесай

Вдигат данъчната оценка на имотите

Веднага след изборите държавното управление на Денков утвърди промени в Закона за локалните налози и такси, които ще ударят притежателите на парцели в огромните градове.
Според измененията, които ще бъдат препоръчани за гласоподаване в Народното събрание, на всеки две години общинските препоръки ще актуализират данъчните оценки на недвижимите парцели с показателя на цените им, който се дефинира от Национален статистически институт. Това ще докара до скок на налог здания за старите жилища, даже и общините да не подхващат повдигане на ставките.
Най-силно ще се усилят данъците на остарялото строителство в столицата и огромните градове, където по данни на Национален статистически институт за последните 10 години парцелите са поскъпнали с 50%. В централните градски елементи и някои квартали с добра инфраструктура и огромно търсене, повишаването е още по-голямо.
Финансовият министър Асен Василев въобще не загатна измененията, свързани с налога върху недвижимите парцели, на брифинга след изключителното съвещание на Министерски съвет в понеделник. За тях стана ясно от държавното прессъобщение за утвърдените данъчни промени, публикувано по-късно.
" Размерът на налога върху недвижимите парцели се възнамерява да се диференцира по обитаеми места, по зони в тях или по тип на парцелите, в границите, избраните в закона ", се показва в прессъобщението.
" Актуализиране на базисната данъчна стойност за установяване на данъчната оценка на здания на две години, както и годишно актуализиране на базисната данъчна стойност за установяване на данъчната оценка на аграрни земи, са измежду утвърдените промени и допълнения ", написа още в него, без да се дават повече детайлности.
Тази смяна не беше планувана в първичния вид на данъчните промени, които МФ разгласява за публично разискване. От мненията изпратени в интервала на разискване излиза наяве, че е препоръчана от Националното съдружие на общините и е призната от финансовото министерство.
Общините от дълго време упорстват за смяна в Закона за локалните налози и такси, която да им разреши да осъвременят данъчните оценки на парцелите - жилищни и нежилищни, и по този начин да усилят приходите от налог здания. Основният им претекст е, че методиката за установяване на данъчните оценки не е променяна повече от 20 години. Миналата година сдружението вкара предложение в 48-то Народно заседание за завишаване на базисната данъчна оценка на квадратен метър повърхност с 35% като първа стъпка на поетапно приближаване до действителните цени на парцелите. Тази смяна обаче не беше припозната от нито една парламентарна мощ и по този начин не откри място в закона.
Наскоро изпълнителният шеф на сдружението на общините Силвия Георгиева разяснява, че актуализацията на данъчните оценки на недвижимите парцели се е оказала съвсем нерешима задача, тъй като нито една ръководеща партия не демонстрира политическа воля да я направи през последните пет години. Заради това в този момент всеобщо първокласни парцели в централните градски елементи, които са остаряло строителство, се таксуват с прекомерно ниски суми - по-ниски от налога на маломерни жилища в новопростроени здания в крайни квартали.
От данъчната оценка обаче зависи и размерът на такса боклук. Години наред общините, на собствен ред, отлагаха въвеждането на по-справедливата скица на установяване на таксата според от количеството изхвърлен отпадък, измерен с торби, кофи или контейнери. И избраха най-лесния метод - да начисляват таксата на база на данъчната оценка на парцела, без значение какъв брой души го населяват и какви боклуци генерират. Последно прекосяването към установяване на такса боклук въз основата на количество е отсрочено за 2025 година
" През 2024 година имаме незабавната задача да се подготвим за новия метод на пресмятане на таксата на база количество битови боклуци ", дават обещание от сдружението на общините.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР