Вече свикнахме българските политици винаги да се опитват да използват

...
Вече свикнахме българските политици винаги да се опитват да използват
Коментари Харесай

Патриотичната песен на Димитър Воев

Вече свикнахме българските политици постоянно да се пробват да употребяват националния ни празник за своите близки или далечни цели и всяка година да ставаме очевидци на повече на " надцакване ", в сравнение с откровена работа в интерес на отечеството. А тази година тъкмо през днешния ден, на 3 март, започва и акцията за предсрочните парламентарни избори на 2 април. Петите следващи избори за последните две години.  

Нека вместо да прескачаме загражденията на Шипка (както се е случвало) или да насочваме обиди в обществените мрежи, просто да прочетем нещо красиво. Тъжно красиво, само че красиво. А в последна сметка от нас самите зависи, дали сърцата ни ще се разтварят " в чиния за сръбско, хеви метъл и гроздова ракия " или ще се обърнем към поезията, когато прозаичното ни съществуване прекалено много стартира да натежава.

Припомнете си безсмъртното стихотворение на Димитър Воев " Патриотична ария " и махнете спортния екип (буквално или преносно) - празник е!

 

ПАТРИОТИЧНА ПЕСЕН

 

Плътно до своето рамо си ти,

златни нашивки и голи гърди.

С бич дирижираш грозни деца,

със стиснати зъби те пеят в този момент:

 

" Ние сме болен артикул

на своето време и вашия труд.

Градски устроени празни ориси,

със смъкнати гащи, навели глави.

От позор. "

 

Човек със спортен екип грухти през града,

с пълен пръст ме сочи на свойта свиня.

И те общително на гибел ме осъждат,

а своето семе в москвича развъждат.

 

Аз съм едно малко перде

и ти, в случай че искаш, ела да сме две.

Така на прозореца ще стоим закачени,

с цел да закрием всички вътрешни проблеми.

 

Левски и Ботев останаха единствено на камък,

славеят на Славейков паниран е по-сладък,

а ваш'то сърце се разтваря в паница

за сръбско, хеви метъл и гроздова ракия.

 

Стихотворението е текст на ария от първия независим албум на " Нова генерация " - " Forever ", публикуван през 1991 г. 

Димитър Воев, роден на 21 май 1965 година, е български стихотворец, композитор, вокалист и музикант (баскитарист), най-известен като създател на паметната българска дарк уейв група " Нова генерация ", основана през 1987 година и съществувала в разнообразни сформира до гибелта му на 5 септември 1992 година

През 1985 година Воев и Васил Гюров основават първата пост пънк група в България – " Кале ". Първата им изява е през 1987 година на Първия софийски рок фестивал, само че след третата ария са свалени от сцената. Година по-късно " Кале "  се разпада, а Димитър основава групата " Вход Б ". Скоро съставът е прекръстен на " Нова генерация ", като името идва от поемата на Воев " Нова генерация вечно ".

Той ни напуща едвам на 27 години в резултат на мозъчен израстък (да, част от онзи клуб на Морисън, Хендрикс, Джоплин, Кобейн и Уайнхаус е), само че наследството му е живо до през днешния ден. И настоящо. 

 
Майсторът на хайку е българин
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР