Вече повече от шест месеца процедурни хватки бавят решаването на

...
Вече повече от шест месеца процедурни хватки бавят решаването на
Коментари Харесай

СЪДЕБНИ ХВАТКИ: Емил Кошлуков се бетонира в БНТ

Вече повече от шест месеца процедурни хватки бавят решаването на правосъдното дело за несполучливия опит на Съвета за електронни медии (СЕМ) да избере нов общоприет шеф на Българска национална телевизия на мястото на настоящия Емил Кошлуков. Протакането разрешава на някогашния народен представител от Национална движение „Симеон Втори" да продължава да стои отпред на публичната телевизия, макар че мандатът му изтече през юли м. година

След като няколко пъти началото на процеса бе блокирано от спортния публицист Сашо Йовков, който взе участие в състезанието на Съвет за електронни медии, а сега е зависещ на Кошлуков, в сагата към този момент се намеси и самият началник на малкия екран. Адвокатът на Кошлуков – Георги Костолов, не се яви през вчерашния ден при следващия опит на Административния съд – София област (АССО) да даде ход на делото. Вместо това Костолов изпрати съобщение, че е болен и желае отсрочване на съвещанието.

Молбата му бе почетена и съдията от АССО насрочи нова дата през март, на която ще се направи следващ опит процесът да продължи. Любопитното е, че до момента Кошлуков или негов процесуален представител не бяха идвали на предните съвещания по въпросното дело.

Съдебната тъжба против решението на Съвет за електронни медии да не избере нов общоприет шеф на Българска национална телевизия бе импортирана през лятото на м. година от юриста Ирина Величкова, която също взе участие в състезанието. Делото стартира на 1 септември, когато Сашо Йовков за първи път попречи да се работи всъщност, като директно преди съвещанието показа болничен лист. След това Йовков стана причина и за второ, и за трето, и за четвърто отсрочване. Петото пък бе провокирано от шефа му Кошлуков.

Реклама

Както „ Сега “ писа, в състезанието на Съвет за електронни медии, чиято заключителна част бе през юни м. година, се включиха осем души – упоменатите Кошлуков, Йовков и Величкова, както и Сашо Диков, Василена Матакева, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. Никой от тях обаче не съумя да получи нужните най-малко три от общо петте гласа на членовете на Съвет за електронни медии, с цел да бъде определен за нов общоприет шеф. В резултат на това Кошлуков продължи да ръководи националната медия.

Направи усещане, че преди първия тур от гласуванията членовете на Съвет за електронни медии от квотата на президента Румен Радев – ръководителят Соня Момчилова и някогашният кореспондент в Би Ти Ви Габриела Наплатанова, обявиха с разнообразни претекстове, че няма да поддържат нито един от участниците в конкуренцията.

Така те оптимално затрудниха избора на нов началник на Българска национална телевизия, защото със „ за “ или „ срещу “ останаха да гласоподават единствено тримата от квотата на Народното събрание – някогашният водещ в радио „ Дарик “ Пролет Велкова (номинация на ДБ), юристът Симона Велева (посочена от ПП) и Галина Георгиева, определена през 2019 година с гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

При сходна настройка мъчно можеше да се допусне, че трите ще се обединят към един претендент, което се и случи. А вследствие на това състезанието на Съвет за електронни медии се провали.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР