Вдовицата на първия космонавт на планетата Юрий Гагарин - Валентина

...
Вдовицата на първия космонавт на планетата Юрий Гагарин - Валентина
Коментари Харесай

Почина вдовицата на Юрий Гагарин

Вдовицата на първия космонавт на планетата Юрий Гагарин - Валентина - умря във вторник на 85-годишна възраст, съобщи ТАСС, като се базира на пресслужбата на съветския Център за подготовка на космонавти (ЦПК).

" Днес Валентина Ивановна Гагарина умря ", се споделя в формалното известие.

Шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин изрече съболезнованията си на околните и приятелите на вдовицата. Съболезнованията са изразени и в обръщение на уеб страницата на Роскосмос. „ Всичката многогодишна трудова, обществена и благотворителна активност на Валентина Ивановна Гагарина е образец за достойнство, невзискателност и честност към паметта на нейния знаменит брачен партньор “, написа в документа.

Гагарина (с моминско име - Горячева) е родена на 15 декември 1935 година в Оренбург в фамилията на готвач. През 1958 година тя приключва здравното учебно заведение в Оренбург (сега - Медицинският лицей в Оренбург като част от Железопътния университет в Оренбург) със компетентност фелдшер. От 1960 година до пенсионирането си в средата на 90-те години тя работи в лабораторията на Медицинския отдел на Центъра за надзор на задачите в Калининград (сега Център " Корольов " ).

Тя се среща с Гагарин още в студентските си години, тогава той към момента е кадет във военно-авиационно учебно заведение. През 1957 година те се женят. След гибелта на брачна половинка си през 1968 година тя не дава изявленията, само че взе участие в събития, отдадени на първия космонавт на планетата. През 1986 година тя разгласява книга със мемоари " 108 минути и цялостен живот ". През последните години тя живееше в Звездното градче покрай Москва.

По самодейност на първия секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз Никита Хрушчов през 1961 година тя е наградена с медал " Ленин " като брачна половинка на първия космонавт. През 2017 година тя стана почетен жител на Московска област.

Гагарини имат две деца. По-голямата им щерка Елена е родена през 1959 година и в този момент е общоприет шеф на музея " Московският Кремъл ". Сестра й Галина, която е родена през 1961 година, заема поста началник на катедрата по национална и районна стопанска система на Руския стопански университет " Г. В. Плеханов ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР