Вчера президентът на Русия Владимир Путин призна независимостта на рускоговорящите

...
Вчера президентът на Русия Владимир Путин призна независимостта на рускоговорящите
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за Донецк и Луганск, чиято независимост Путин призна?

Вчера президентът на Русия Владимир Путин призна независимостта на рускоговорящите райони Донецк и Луганск в Източна Украйна, подписвайки документи, с които афишира, че те към този момент не са част от страната.

Часове преди този момент сепаратистките водачи на двете самопровъзгласили се републики направиха видео послание, в което приканиха за признание на независимостта им.

Къде се намират?

Донецкият и Луганският райони, известни по-общо като Донбас, се намират в източната част на Украйна, наоколо до границата с Русия. Регионът включва следени от Киев елементи, както и региони, които са под контрола на сепаратистите. Основните промишлености в района са въгледобив и стоманопроизводство.

Население

Повечето от 3.6-те милиона души, които живеят в Донецк и Луганск, приказват съветски език вследствие на миграцията на съветски служащи в двата района след Втората международна война по времето на Съветския съюз. В последните години Москва е издала над 720 000 съветски паспорта на почти една пета от популацията в района, съгласно данни на The Associated Press.

Донецк е главният град в миннодобивния басейн Донбас. Преди време градът е носил името Сталино. Там живеят към 2 милиона души.

Луганск, който преди време се споделяше Ворошиловград, също е индустриален град с 1.5 милиона поданици.

Донбас също по този начин е в основата на културен спор сред Киев и Москва, откъдето настояват, че районът, който съставлява огромна част от Украйна, е рускоговорящ и би трябвало да бъде предпазен от украинския шовинизъм.

Контрол от страна на бунтовниците

Проруски сепаратисти в Донецк и Луганск завзеха здания на регионалната администрация през 2014 година и оповестиха двата района за самостоятелни "народни републики. " Този ход пристигна след анексирането на Кримския полуостров от страна на Русия.

Военни дейности

От 2014 година над 14 000 души са убити при военни дейности в Донбас сред проруските сепаратисти и украинските сили. Украйна и Западът упрекват Русия, че поддържа сепаратистите както във военно, по този начин и във финансово отношение, което Москва отхвърля.

В хода на военните дейности малайзийски пътнически аероплан беше свален над Източна Украйна през 2014 година, при което починаха всичките 298 души на борда. Международните следствия заключиха, че ракетата е предоставена от Русия и изстреляна от регион, следен от проруските сепаратисти. Русия отхвърля присъединяване в случая.

Редица военачалници и ръководители на сепаратистите умират през последните няколко години при офанзиви, като стават жертви на вътрешни междуособици или на интервенции на украинските сили, съгласно непотвърдена информация.

Лидерът на бунтовниците в Донецк Александър Захарченко, който умира при атентат в кафене в Донецк през август 2018 година, е най-известната жертва на бунтовниците от началото на спора.

Независимост

След като сепаратистите в Донецк и Луганск завзеха властта през 2014 година, те организираха референдуми за оповестяване на самостоятелност. Досега нито една страна не беше признала тяхната самостоятелност. В понеделник Путин разгласи независимостта на двата района след среща на Съвета за сигурност на Русия.

Неговото изказване пристигна, откакто преди този момент водачите на сепаратистките републики направиха видео послание, в което го приканват да признае независимостта на района.

Регионални водачи

Всяка от двете самообявили се републики има собствен президент. На избори, оспорени от Киев, Денис Пушилин беше определен за държавен глава на така наречен Донецка национална република. Леонид Пасечник пък оглавява Луганския сепаратистки район.

Минският кротичък развой

Признаването на независимостта на двете републики от страна на Русия на процедура поставя завършек на Минските мирни съглашения, които по този начин и не бяха приложени изцяло. В споразуменията, подписани през 2014 и 2015 година, се призоваваше за по-голяма автономност за двата района в Украйна.

Други разколнически райони

Русия преди този момент е признавала независимостта и на два грузински разколнически района — Абхазия и Южна Осетия, след къса война с Грузия през 2008 година След това Русия разположи военни сили в тези райони и предложи съветско поданство на тяхното население, напомня VOA.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР