Вчера петролът на световните пазари поскъпна значително - това беше

...
Вчера петролът на световните пазари поскъпна значително - това беше
Коментари Харесай

Икономист: Не Лукойл, а швейцарска фирма вдигала цената на горивата у нас

Вчера петролът на международните пазари нарастна доста - това беше отразено щедро по всички осведомителни канали. Но какво се случи с съветския нефт? Предполагате, че е поскъпнал? Не. Руският нефт поевтиня.

Това разяснява във " Facebook " икономистът Георги Ангелов.

По данни от Стоковата борса в Санкт Петербург (SPIMEX) петролът вид " Уралс " през вчерашния ден затвори при 94.5 $ за барел, което е спад от 4.3 $ за барел за един ден. Т.е. съветският нефт се продава с отстъпка от близо 29 $ на барел по отношение на интернационалната цена.

Всъщност, цената на нефт вид " Уралс " през вчерашния ден е на практика същата, каквато беше и преди началото на войната. Например, на 23 февруари нефт вид " Уралс " коства 95.5 $ за барел.

Днес лондонският " Файненшъл таймс' разгласява просторен материал за съветските танкери, които блуждаят из морето без да знаят дали изобщо ще се откри покупател за петрола, който придвижват. В момента 77 танкера на " Совкомфлот " са в намерено море. Един от тях плаваше към Шотландия, само че получи отвод и не беше разтоварен там.

" Файненшъл таймс " отбелязва, че Русия дава голяма отстъпка (близо 30 $, най-високата в историята), с цел да откри купувачи на петрола, само че не съумява. Търсенето на съветски нефт се е сринало и сега Русия не може да продаде към 70% от създавания нефт. Спадът на продажбите е 2.5 милиона барела нефт дневно и 2.3 милиона барела петролни артикули дневно. Което превърнато в пари е загуба на доходи от половин милиард $ дневно.

Също през днешния ден се разбра, че българското държавно управление е насърчило " Лукойл " да не подвига цените на горивата и е поискало " Лукойл " да изясни каква е формулата за установяване на цената на горивата в България, защото 60% от внасяния нефт в страната е съветски, т.е. на ниска цена.

Отговорът бил, че " Нефтохим " не продава горива непосредствено на бензиностанциите, а всичко минавало през швейцарската (!) компания " Литаско ", която определяла цените.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР