Възраждащият се износ на автомобили доведе до значително по-голям от

...
Възраждащият се износ на автомобили доведе до значително по-голям от
Коментари Харесай

Растежът в Япония скочи до 6% заради слабата йена, стимулираща износа

Възраждащият се експорт на коли докара до доста по-голям от упования растеж на японската стопанска система през второто тримесечие на годината. Това обезврежда непосредствените опасения, че страната е уязвима от световна криза. Брутният вътрешен артикул на Япония набъбна с 6% на годишна база през интервала април-юни, което е доста повече от консенсусната оценка на икономистите за 2.9% и съставлява трето следващо тримесечие на напредък.Анализаторите изясняват, че слабата йена, която остава покрай многогодишно дъно, е била от изгода за експортьорите в страната, макар че е засегнала вътрешното ползване, допринасяйки за по-високи цени на вноса. Въпреки че растежът на Брутният вътрешен продукт на Япония от 1.5% на тримесечна база е доста по-голям от междинните прогнози на икономистите за 0.8%, някои от тях предизвестяват, че възобновяване на вътрешното ползване след пандемията остава неубедително.

Възраждащият се експорт на коли докара до доста по-голям от упования растеж на японската стопанска система през второто тримесечие на годината. Това обезврежда непосредствените опасения, че страната е уязвима от световна криза. Брутният вътрешен артикул на Япония набъбна с 6% на годишна база през интервала април-юни, което е доста повече от консенсусната оценка на икономистите за 2.9% и съставлява трето следващо тримесечие на напредък.

Анализаторите изясняват, че слабата йена, която остава покрай многогодишно дъно, е била от изгода за експортьорите в страната, макар че е засегнала вътрешното ползване, допринасяйки за по-високи цени на вноса. Въпреки че растежът на Брутният вътрешен продукт на Япония от 1.5% на тримесечна база е доста по-голям от междинните прогнози на икономистите за 0.8%, някои от тях предизвестяват, че възобновяване на вътрешното ползване след пандемията остава неубедително.
Всичко се дължи на износа
През второто тримесечие износът набъбна с 3.2%. Продажбите на коли в чужбина бяха подкрепени от отслабващото влияние на спирането на веригата за доставки. Печалбите на производителите на коли в страната, в това число Toyota, Honda и Nissan, се усилиха през последните месеци, защото се наблюдаваше нараснало търсене за експорт.

Реклама
Входящият туризъм, чийто принос към Брутният вътрешен продукт е включен в данните за чистия експорт, се възвърне до повече от две трети от равнищата преди пандемията. Очаква се броят на задграничните туристи да продължи да нараства, откакто предходната седмица Китай приключи рестриктивните мерки върху груповите екскурзии до редица страни, в това число Япония.

Въпреки това персоналното ползване, което съставлява повече от половината от японската стопанска система, спадна с 0.5% на тримесечна база.

Марсел Тиелиант, икономист в Capital Economics, отбелязва пред Financial Times, че спадът на вноса с 4.3% на тримесечна база - един от най-големите в историята, е евентуален сигнал за въздействието на повишението на цените върху потребителите във втората по величина стопанска система в Азия.
Личното ползване, което съставлява повече от половината от японската стопанска система, спадна с 0.5% на тримесечна база. Реклама
След десетилетия на застоялост - спад на цените и равномерен растеж на заплатите - през последните 20 месеца японските консуматори се сблъскаха със доста нарастване на цените на храните, стоките и някои услуги. Слабата йена усили проблемите от повишението на цените на силата и други вносни артикули и попречи на възобновяване на японските консуматори след понижените разноски по време на пандемията.
Не всичко е розово
Стефан Ангрик, старши икономист в Moody`s Analytics, показва, че макар положителните данни за Брутният вътрешен продукт би било прибързано да се твърди, че японската стопанска система е излязла от рецесията. " Ако погледнем оттатък номиналния Брутният вътрешен продукт, не всичко е розово ", изяснява специалистът. " Вътрешното търсене не е задоволително мощно. Високата инфлация кара семействата и предприятията да не желаят да харчат, което повдига въпроса дали възобновяване на Япония след пандемията не е изчерпало своя капацитет, преди да стартира да се развива. "

Според основния икономист на Fujitsu Мартин Шулц главната компликация за второто полугодие в Япония е, че вътрешната стопанска система се охлажда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР