СподелиПредседателят на РИК в Пловдив област от квотата на ГЕРБ-СДС

...
СподелиПредседателят на РИК в Пловдив област от квотата на ГЕРБ-СДС
Коментари Харесай

ПП-ДБ: Саботира се машинният вот! ЦИК да се намеси

Сподели
Председателят на РИК в Пловдив област от квотата на ГЕРБ-СДС заблуждава жителите, че в случай че желаят да гласоподават единствено на единия избор на 9 юни, могат да го създадат единствено на хартия. Това е следващият опит, посредством разпространение на дезинформация, да се саботира машинния избор. Отново в навечерието на изборите, задачата е да объркат хората и да се откажат да гласоподават по най-сигурния метод – с машина.

Това написа в публична позиция от страна на „ Продължаваме промяната – Демократична България “, която публикуваме без редакторска интервенция:

„ Гражданите няма да могат да гласоподават на машина, единствено и само в случай че нямат право да гласоподават за двата типа избор. Тогава ще могат да гласоподават единствено на хартия. Ако имат право да гласоподават и за Народно заседание, и за Европейски парламент, само че желаят да гласоподават единствено за едното от двете, ще могат да гласоподават с машина.

Ето по какъв начин се случва гласуването:

След регистриране на данните на гласоподавателя в изборните описи гласоподавателят следва да съобщи по какъв начин желае да гласоподава – с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласоподаване.

За да гласоподава с бюлетина от машина, гласоподавателят би трябвало да има изборни права и за двата типа избори, които се организират. Ако гласоподавателят няма изборни права за изборите за членове на Европейския парламент от Република България, той гласоподава в изборите за народни представители единствено с хартиена бюлетина. Не се позволява гласоподаване в единия тип избор с хартиена бюлетина, а в другия тип избор с бюлетина от машинно гласоподаване.

Гласуването в двата типа избори се реализира единствено с едно посещаване на изборното помещение.

Във връзка със зачестилите опити да се вкарат в подвеждане гласоподавателите в другите региони на страната по отношение на машинното гласоподаване, настояваме ЦИК да излезе с публично мнение и опровергаване на изказванията на Янко Радунчев, ръководител на РИК 17 в Пловдив област.

„ Продължаваме промяната – Демократична България “ приканва жителите да не се подлъгват по опитите да бъдат комплицирани “.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР