Вазовата класика „Pod igoto“, издадена на „шльокавица“ преди две години,

...
Вазовата класика „Pod igoto“, издадена на „шльокавица“ преди две години,
Коментари Харесай

„Pod igoto“ на „шльокавица“ влиза в учебника по литература

Вазовата класика „ Pod igoto “, издадена на „ шльокавица “ преди две години, влиза в учебника по литература за 10-и клас, с цел да предизвика учениците да правят оценка и пазят родния език. Това е задачата на издателство „ Просвета “, изясни един от създателите на изданието Любов Шишкова, написа "Монитор ".

Тя посочи, че по образователна стратегия като предстоящ резултат се допуска ученикът да побира извлича и приготвя информация от разнообразни източници, с цел да извърши дадена задача. При проучването на романа по този учебник десетокласниците ще би трябвало да размишляват върху историята на четенето „ Под игото “. За задачата пред учениците са показани единственият комикс по романа „ Под игото “, публикуван във Франция през 60-те години на 20. век., и фотография на „ Pod igoto “ без да бъде посочван текст на изданието от преди 2 години.

След това децата имат за задача да проведат лично следствие на случая интернет (като употребяват основните думи под игото, шльокавица, маймуница и др.) и да прегледат всички медийни известия, полемики по форумите, видеа, публицистични публикации и прочие, до които доближат. След това би трябвало да ги систематизират и да обяснят какво настояват другите реакции в разногласието за уместността или неуместността на това издание, какво желание на издателите се крие в този артикул, кое ражда възмущението или смях у хората. „ Целта е да се предизвика отношение и децата да вземат позиция. Предполагаме, че учениците благодарение на училите си ще стигнат до верния извод, че би трябвало да пазим родния език “, разяснява Шишкова. Според нея по този начин те ще се научат да се осведомят, да вземат позиция, да отличават дали това което четат е вярно или не.

От просветното министерство обясниха, че занапред следва оценяването на учебника от страна на учителите, които да преценяват дали тези задания към „ Под игото “ са подобаващи за проучване в учебно заведение. Едва когато педагозите дадат „ зелена светлина “ на издаването на учебника той може да бъде включен в заповедта на министъра с утвърдените пособия за идната образователна година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР