Възникването на митологията и нейните образи се свързва с началните

...
Възникването на митологията и нейните образи се свързва с началните
Коментари Харесай

Митологични богове на смъртта

Възникването на митологията и нейните облици се свързва с началните времена от съществуването на индивида, когато той е почнал да осъзнава, че връзката сред него и живата и нежива природа. Но в този комплициран житейски пъзел е трябвало да има и още нещо, което внася ред в хаоса; което основава законите на този житейски ред. И това нещо, което управлява, направлява и задава посоката на целия живот, са боговете. Представата за невидимите движещи сили на живота е съсредоточена в митологията.

Целият човешки опит, мъдрост и познания за света са сложили основата на митологичните вярвания. Боговете са били неотделими от съществуването на бурите, моретата, планините, естествените феномени. Те обаче са в основата и на човешката визия за възприятията. Щом издигат индивида единствено за един момент в друго измерение и демонстрират света в нова и непредвидена светлина, могат да бъдат единствено божествено основани.

С течение на времето митовете се развиват, обособяват се богове, които дават отговор за всички съществени моменти в живота на хората - раждането, любовта, брака, гибелта. Всички те са почитани, само че някои са обичани поради закрилата, която хората считат, че им дават, а от други се боят.

Представата за мрачевина, заличаване и подземния свят се свързва с боговете на гибелта. Всяка митология има такива богове и главните им характерности се припокриват. Хората изпитват смут от тях и ги свързват с мрачевина и безпорядък.

Чернобог

Чернобог е славянското провидение на гибелта. Той се свързва с показа за нощ, зима, мрачевина, злощастие. Неговия натурален антагонист се назовава Белобог и е богът, който дава очакване на индивида, че може да се опълчи на злото.

Коатликуе

Ацтеките отъждествяват Коатликуе /на горната снимка/ с визията за гибелта. В тяхната митология гибелта е в тандем с женско провидение, само че и там съществува концепцията за битката на тъмните и светли сили, както и във всички други митологии.

Богинята Сехмет

 Богинята Сехмет

Отново женско провидение на гибелта се свързва с показа за заличаване, с война и гибел в египетската митология и това е богинята Сехмет. Тя е изобразявана с лъвска глава. Умилостивяването на богинята изисквало всекидневни молебствия.

Богинята Хел

 Богинята Хел

За скандинавците богинята Хел дава отговор за подземното царство, сходно на старогръция господ Хадес и при нея отиват душите на умрелите от болест или напреднала възраст. Името на богинята е идентично с това на пъкъла, който викингите наричали Хел. Половината от тялото на Хел било мъртво, другата половина живо. Древните вярвали, че с нейното раждане са се появили и заболяванията.

Богинята Мориган

 Богинята Мориган

Келтската богиня Мориган е тази, която се свързва с борбите, гибелта и съперничеството. Страховитата богиня измивала броните и мечовете на тези, които ще бъдат убити в борба, а валкириите отнасяли душите им в подземното царство.

Улген

Улген е богът - основател, уважаван от тюрки, монголи и хуни. Елрик е негово първо творение, а по-късно се свързва със гибелта и подземното царство, където съди душите на мъртвите.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР