Възможността човек да бъде поразен от мълния е сравнително малка

...
Възможността човек да бъде поразен от мълния е сравнително малка
Коментари Харесай

10 ценни съвета как да се предпазим от мълния

Възможността човек да бъде изумен от гръмотевица е относително дребна – едно на един милион, настояват специалисти.

Въпреки ниския късмет, попадаме на случаи с трагичен край, през времето от годината, когато стихиите доближат своя връх.

Знаем ли по какъв начин да се предпазим, в случай че гръмотевична стихия се развихри към нас? Новинарският уебсайт на Българска национална телевизия сформира потребен лист с няколко извънредно скъпи съвета, които е добре за знаем, с цел да се спасим от естествената буря и да запазим живота си. Ето 10 от тях.

Ако сте в обитаемо място:

 10 скъпи съвета по какъв начин да се предпазим от гръмотевица

1. При стихия, първото нещо, което би трябвало да извършите, е да се скриете в закрито помещение , където вероятността да падне гръмотевица е доста дребна. За всеки случай изключете всички вероятни електроуреди от контактите, както антените от тв приемника и кабелите за интернет.

2. Избягвайте контакт с мобилни телефони и стойте надалеч от прозорците , изключително в случай че дограмата е алуминиева.

Ако бурята ви застигне навън:

 10 скъпи съвета по какъв начин да се предпазим от гръмотевица

3. Не заставайте покрай самотни дървета и скали . Не стойте до високи здания, кули, монументи и т.н.

4. Ако плувате, незабавно излезте от водата – водата е проводник.

5. Дръжте най-малко на 20 метра от себе си всички железни предмети – необятни железни бижута, риболовни пръчки. Не отваряйте чадър поради многото железни елементи по него. Бъдете извънредно деликатни, в случай че сте покрай електрически линии, въздушни кабели, жп релси.

6. Ако сте на място, където няма къде да се скриете, би трябвало да приклекнете, да хванете глезените си с ръце , тъй че ръцете да не опират почвата. Главата да е наведена надолу. Това се прави, с цел да може при вероятно директно проваляне на гръмотевица върху нас, тя да мине по най-малкото противодействие и да има минимум проваляне върху нас.

7. Ако откриете трап или дупка, легнете в нея , с цел да се предпазите.

8. Подходящи места за подслоняване са и дълбоките пещери. Важно е да застанете на песъкливо и изсъхнало място , минимум на 3 метра във вътрешността във входа на пещерата, като се стараете да не се облягате на стените. Може да се скриете и под мостове, само че надалеч от течаща вода.

9. Стойте надалеч от едри домашни животни – коне, крави, волове. Вероятността да ги удари гръмотевица е по-голяма, в сравнение с при хората.

Ако сте в кола:

 10 скъпи съвета по какъв начин да се предпазим от гръмотевица

10. Останете в автомобила , затворете прозорците, само че преди този момент не забравяйте да свалите автомобилната антена. Въпреки че автомобилът е от метал, в случай че удари гръм върху него, електричеството ще обтече към метала, само че и към тялото ви и ще отиде в земята.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР