Възможно ли е обединение на партиите, които на последните избори

...
Възможно ли е обединение на партиите, които на последните избори
Коментари Харесай

Дясното - между последната фаза на разпада и първата стъпка към обединението

Възможно ли е обединяване на партиите, които на последните избори останаха извън Народното заседание преди идващия парламентарен избор и до каква степен стигна разпадането на дясното на фона на засилващите се спекулации за идни предварителни парламентарни избор?

Изглежда дясното пространство е сред последната фаза на разпада и първата стъпка към обединяването. Реформаторският блок върви към своя край, с цел да може партиите в него да намерят новите си обединения, до момента в който тези, които го напуснаха в точния момент, дават сигнали, че към този момент са една крачка напред.

Има прогрес по дълго подготвяното обединяване сред Демократи за мощна България (ДСБ), " Да, България " (ДаБГ) и партиите към тях, след като почивните дни от изпълнителният съвет на ДСБ излезе с резолюция. В нея партията даде мандат на ръководителя си Атанас Атанасов за " основаване на дълготраен политически съюз сред ДСБ и Да, България ", в който да влязат и други партии. 

" Разговорите ни вървят системно и няма да е надалеч времето, в което ще обявим резултат ", разяснява пред OFFNews Атанасов и добави, че като начало задачата е " политически съюз, който да възвърне парламентарната република и да в профил мафиотското ръководство на сегашната структура ". По думите му важно е било да се изяснят общите политики и хрумвания, а това към този момент е изчистено.

Още през февруари от ДаБГ оповестиха, че стартират договаряния с партии сътрудници за събаряне на държавното управление. А в началото предложения за разговори бяха обединенията, с които работят интензивно - ДСБ, Зелените, ДЕОС и Български земеделски народен съюз . През последните месеци петте партии излизат с общи позиции по съществени политически тематики и към този момент наподобява ясно кои партии влизат в новото обединяване към ДСБ и ДаБГ. Предстои да се посочи структурата и управлението на новото обединяване. 

Междувременно продължава разпадането на   Реформаторския блок (РБ)  - след няколко месеца затишие Движение България на жителите (ДБГ) замрази участието си, а  " Глас национален "  напусна Блока.

От ДБГ дадоха период от един месец на останалите в Република България да се обединят към три неща - искане за незабавна оставка на правителството, основаване на новаторски общности по места и платформа " с акцент върху смели дейности в бранш сигурност, за повишение на приходите, възстановяване образованието и ефикасна битка с корупцията ".

" Ако даже едно от тези условия не бъде изпълнено в избрания от нас период, ние ще напуснем Реформаторския блок ", разяснява пред OFFNews ръководителят на ДБГ Димитър Делчев. Той акцентира, че ако напусне Блока, партията му има " няколко пътя, по които да поеме и следва те да бъдат разисквани " . Делчев добави, че в случай че пътищата с РБ се разделят, партията му ще търси " демократични сътрудници за основаване на новаторски общности по места, които да разбият феодалния модел на ръководство, налаган от ГЕРБ ".

Идеята на ДБГ за такава общественост от партии се приближава до опозиционните настройки на новата групировка към ДаБГ и ДСБ. Според източници на OFFNews обаче е прекомерно рано да приказва за това дали е допустимо ДБГ да откри място в новото обединение , тъй като партията на Димитър Делчев " първо би трябвало да покаже на процедура, че е против досегашния модел на ръководство в страната ", а в новата формация не знаят дали това ще стане. 

В решението на ДБГ за заледяване на участието им в Република България има и различен колорит. Една от аргументите за раздора била и срещата сред вицепремиера Валери Симеонов и ръководителя на Съюзът на демократичните сили (СДС) Божидар Лукарски, Петър Москов и Димитър Бъчваров от Националния съвет на Блока . Официално от ДБГ я дефинираха като опит " на част от членовете на Реформаторския блок да легитимират и пазят неверни решения от страна на ръководещите включително и срещи сред членове на Република България и представители на държавното управление, обратно на всички правила и решения на обединението ". Според източници на OFFNews част от ДБГ считат, че тази среща не е била единствената и демонстрира процеси на доближаване с обединения във властта, заради които излизането на партията от Блока наподобява неизбежно. 

От " Глас Народен ", които оповестиха излизането си от Република България малко след заледяване на участието на ДБГ във групировката, също споделят, че не са били осведомени за формалната среща на част от Блока с вицепремиера.

Неясно остава и накъде ще поеме Съюз на демократичните сили - единствената по-разпознаваема партия без изразено желание да напусне Република България, която към този момент дели една постройка с НФСБ . След заигравката на Лукарски и Москов със Симеонов, в Съюз на демократичните сили интензивно се заговорило за промяна на управлението. Част от членовете на партията желаят доближаване с новото обединяване към ДСБ и ДаБГ. Някои от партиите към новата групировка обаче имат към Съюз на демократичните сили същите запаси, каквито към ДБГ. Друга част от партията на Лукарски стои зад позицията за оставане в Блока, който да търси нови сътрудници.

Бившият член на ДБГ Настимир Ананиев откри мястото си в нов план. В момента той е медийното лице на бъдеща паневропейска партия, която би трябвало да бъде учредена през май. Формацията се споделя " Волт " и се чака да бъде основана в няколко европейски страни по едно и също време, като задачата им е на идните евроизбори да съберат задоволително гласове, с цел да имат лична група в Европейския парламент. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР