Възможно ли е да се храним по-малко и да се

...
Възможно ли е да се храним по-малко и да се
Коментари Харесай

Храни, които засищат бързо и за дълго

Възможно ли е да се храним по-малко и да се усещаме по-сити? Да. Въпросът е какви храни ще подберем в ежедневното си меню по този начин, че да се заситим бързо и за дълго.

Специалистите по хранене откриха кои са тези супер храни.

Храните, богати на фибри, засищат бързо и за дълго, макар, че доставят организма с 20 % по-малко калории от продуктите с ниско или никакво наличие на фибри.

Храните с фибри, като да вземем за пример пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците, ви карат да дъвчете по-усърдно и по-дълго.

Тези храни остават за по-дълго в стомаха. Разграждат се по-бавно като непрекъснато освобождават сила. Това ви кара да се чувствате сити за по-дълго време. Това неизбежно води до понижаване на тежестта и до увеличение на времето сред другите хранения.

Решението е да заместите някои от модифицираните храни с такива, съдържащи доста фибри. Например вместо нормалните бели спагети и макарони гответе с пълнозърнести по-тъмни и по-малко модифицирани тестени произведения. Същото важи и за хляба.

 Видове ориз

Белият самун може да бъде сменен от овесен или пълнозърнест (добавянето на трици към него в допълнение ще увеличи приема на фибри). Добре е също да заместите нормалния бял ориз с кафяв, а корнфлейкса за закуска с мюсли или друга пълнозърнеста закуска.

Храните, които засищат бързо и за дълго са:

- Пълнозърнести храни, овес, кафяв ориз, просо;

- Сред плодовете най-богати на фибри са портокалите, ябълките, крушите, лимоните, гуавата, грейпфрут, боровинки, нар;

- При зеленчуците би трябвало да наблегнете на спанак, сминдух, броколи, зеле, аспержи, моркови, тиква, кратуни;

Плодовете и зеленчуците не просто са богати на фибри, само че са и извънредно потребни поради високото наличие на вода, което понижава прима на калориите.

Не забравяйте, че мозъкът получава сигнал, че стомахът ви е цялостен след 20 минути. Бързото хранене води до възприятието, че стомахът ни е още празен. Това води до преяждане и напълняване.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР