Възможна ли е различна стратегия от драстичните мерки и ограничения

...
Възможна ли е различна стратегия от драстичните мерки и ограничения
Коментари Харесай

Играе ли Швеция на руска рулетка с коронавируса?

Възможна ли е друга тактика от фрапантните ограничения и ограничавания в битката против разпространяването на ковид, които се ползват в цяла Европа? Това пита Ивица Челикович от „ Плусинфо “ в забавен разбор за обстановката на Швеция с ковид. Ето какво гласи той, в превод на БГНЕС.
Швеция със своето „ необичайно игнориране “ и отхвърли да стане част от голямата вълна от въвеждане на изключително състояние, закриване на работни места, изолираност и преустановяване на съвсем всички действия на континента, стана обект на голям брой разбори.
„ Шведският опит “ притегля внимание в международен мащаб, само че мненията са разграничени. Докато някои мнения в Германия сочат, че Швеция до момента е „ за образец “ за своята тактика, има и по-различни отзиви, без изключително удивление, като да вземем за пример демократичното английско издание „ Гардиън “, което написа, че във време на коронавирус-криза Швеция играе на „ съветска рулетка “.
Много немски жители, както оповестява германско-шведската комерсиална камара в Стокхолм, се обръщат с въпрос: шведите в действителност ли не схващат какво се случва?
За разлика от Германия, където всички събирания на повече от двама души са неразрешени, броят в Швеция е стеснен до не повече от 500 души. Основните учебни заведения и детски градини към момента са отворени, фитнес-центровете, както и заведенията за хранене и питейните заведения също, макар че бе неразрешено „ скупчването на бара “ и танцуването и бе подредено всички клиенти да седят по масите на обичайно разстояние.
Мерките са исторически, в никакъв случай не са били въвеждани в Швеция по-рано в спокойно време, само че в това време са надалеч по-меки и умерени от остротата, с която реагират другите европейски страни във времето на рецесията с ковид. В Италия, Франция и Испания има съвсем цялостна възбрана за излизане от домовете, а в Белгия дронове се употребяват за предизвестие на жителите да стоят на разстояние един от различен. В източноевропейските страни, какъвто е казусът в Сърбия и Македония, е въведен полицейски час, като проектът е да бъде затегнат и удължен.
Докато европейските столици се трансформират в призрачни градове, Швеция избира да върви по различен път. Вместо да постановат строги забрани и наказания, шведските институции молят към жителите за разсъдък и възприятие на отговорност - само че на първо място с аспект на непринудено следване на рекомендациите и препоръките за справяне с рецесията, породена от разпространяването на вируса.
Шведската линия провокира възхита, само че и обезверение и смут измежду мнозина по света. Някои приказват за Швеция като модел за подражателство, като страна, която наподобява здравомислеща, до момента в който останалият свят тъне в положение на суматоха и нервност, а други гледат с същинско удивление и смут на прекомерно смелия „ опит “, който шведите са подхванали. Особено в Германия е посрещнат със песимизъм „ непредвидения път “, който Швеция е избрала в битката против вируса. Но специалистите в това време допускат, че шведският модел може да бъде същинската опция, като се вземе поради възходящия брой смъртни случаи.
Факт е обаче, че шведите, изключително във времена на рецесия, имат огромно доверие в своите институции. Докато в Европа и по света с изненада се следи шведската линия в битката против пандемията, по-голямата част от шведските жители, 56%, в последните изследвания показват убеденост, че Швеция съумява да се оправи с коронавирусната рецесия по доста добър или най-малко относително добър метод.
Шведските вестници пишат, че от немска позиция шведите в сегашния миг се считат за доста безгрижни хора, които не желаят да възприемат измеренията на рецесията. Въпреки че сходно пояснение, несъмнено, не отива по-далеч от типичния черно-бял взор върху нещата. Всички страни реагираха със забавяне. Но, както написа немския вестник „ Билд “, Швеция имаше задоволително време да види какво се случва в Южна Европа. Един ден е " цяла безкрайност " във времена на коронавирусна рецесия.
При шведите в това време се открива, че им липсва групова памет за войни и бедствия. Втората международна война " заобиколи " неутрална Швеция. Ето за какво страните, претърпели опустошения и военни разрушения, наподобява подхождат към рецесиите с по-голяма съвестност и увереност. Повечето европейски страни безспорно са част от този споделен исторически опит.
За германците, да вземем за пример, не са задоволителни единствено рекомендации от обществените институции, отговарящи за публичното здраве. Германците желаят ясни отговори дали нещата са черни или бели, чакат съответни инструкции дали да тръгнат наляво или надясно. Според изследвания, към 95% от немските жители считат, че е добра мярка да се забрани събирането на повече от двама жители на публични места. Само 3% от интервюираните немци са срещу сходна мярка.
Но въпреки това, германците и доста други европейски жители, интензивно разясняват „ шведския опит “ и обстоятелството, че Швеция е единствената страна в Западна Европа, която ползва мощно демократичен метод в битката против рисковата и извънредно тревожната коронарвирусна пандемия.
Засега Швеция има относително невисок брой смъртни случаи от вируса. Дали „ съветската
рулетка “ ще завърши с изстрелване на съдбоносния изстрел - остава да забележим. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР