Възкачването на принц Чарлз на престола предизвика нови призиви на

...
Възкачването на принц Чарлз на престола предизвика нови призиви на
Коментари Харесай

Всички ли искат принц Чарлз да се качи на трона?

Възкачването на принц Чарлз на престола провокира нови апели на политици и деятели от някогашните английски колонии в Карибския басейн за премахване на монарха от позицията му на техен държавен глава и изплащането на компенсации от Обединеното кралство за робството, съобщи Ройтерс.

Принц Чарлз наследява на английския трон своята майка Елизабет Втора - управлявала в продължение на 70 години, която умря през вчерашния ден на 96-годишна възраст в замъка Балморал в Шотландия.

Министър-председателят на Ямайка съобщи, че страната му ще скърби за Елизабет Втора, а сътрудника му от Антигуа и Барбуда подреди знамената да бъдат спуснати на половина до деня на погребението ѝ. Но в някои среди се появяват подозрения по отношение на ролята, която един отдалечен монарх би трябвало да има през 21 век. По-рано през годината някои водачи от Общността на нациите показаха безпокойствие по време на срещата на върха в руандийската столицата Кигали поради прекосяването на управлението на общността от 54 страни от Елизабет Втора към принц Чарлз.



Осемдневната обиколка на сегашния престолонаследник принц Уилям и брачната половинка му Кейт в Белиз, Ямайка и Бахамските острови бе белязана от апели за погашение на компенсации и извинения за робството.

Над 10 милиона африканци са били принудително въвлечени от европейски страни в търговията с плебеи сред 15 и 19 век. Тези, които оцеляват след жестокото пътешестване през Атлантическия океан, са принудени да работят в плантациите в Карибския басейн и Америка.

Ямайската защитничка на репарациите Розалия Хамилтън съобщи, че мненията на принц Чарлз по време на конференцията в Кигали за персоналното му оскърбление от робството дават " известна вяра, че той ще се поучи от историята, ще разбере мъчителното влияние, което доста нации са понесли до през днешния ден " и ще обърне внимание на нуждата от репарации.

Миналата година държавното управление на Ямайка разгласи, че възнамерява да изиска от Англия отплата за насилственото превозване на към 600 000 африканци в Карибския басейн, с цел да работят в плантациите за захарна тръстика и банани, които са донесли благосъстояние на английските робовладелци.

Ямайка сподели, че скоро може да последва Барбадос и да се откаже от кралското ръководство. И двете страни остават членове на английската общественост. Проучване от август демонстрира, че 56 % от ямайците поддържат премахването на английския монарх от ръководството на страната.



Източник: Ройтерс
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР