Зелени покриви в България? Начинанието се ражда от вдъхновение, което

...
Зелени покриви в България? Начинанието се ражда от вдъхновение, което
Коментари Харесай

Направи си градина на покрива

Зелени покриви в България? Начинанието се ражда от ентусиазъм, което основателката на „ Инова Топ Грийн “ Мая Кръстева почерпва от своето образование и престой в Швейцария. Там тя се сблъсква за първи път с визията за зелените покриви – съвременни и устойчиви архитектурни решения, които освен придават великолепие на постройките, само че и способстват за доста икономисване на сила и облагородяване на околната среда.

По-чиста околна среда

След завръщането си в България Мая и нейното семейство стартират да създават своя бизнес модел. Основават „ Инова Топ Грийн “, за да внесат практиката на зелените покриви в страната. Водещата концепция зад плана е, че с работата си могат да допринесат за по-чиста и здравословна околна среда. Всяко начало, несъмнено, е мъчно, сблъскват се с редица проблеми – финансови компликации, среда, неподготвена да одобри новости в бизнеса, липса на работна ръка и други



Въпреки това обаче влагат в техника, влагат в познания, стартират сами да отглеждат седуми и други устойчиви растения, които са идеални за озеленяването на покриви заради своята устойчивост на мраз и суша. Така нещата потръгват, макар че никой в фамилията няма опит в земеделието.



Днес към този момент из цяла България те имат повече от 40 зелени покрива на къщи и здания с друг мащаб и предопределение. „ Инова Топ Грийн “ построяват озеленен покрив и на новата постройка на Нов български университет, където следва да изнасят лекции пред студенти за многочислените екологични, стопански и обществени изгоди на зелените покриви. Компанията предлага разнородни услуги и за клиентите си – от дизайн и създаване на зелени покривни системи до поддръжка и образование за клиентите си.

Керемидите „ блеснат “

Градовете ни се разрастват. Но с това и постройките стават повече, а залесените площи – по-малко. „ Инова “ имат решение за това. Освен дърветата керемидите GREЙNA са бъдещите бели дробове на градовете ни. Неповторимата озеленена керемида GREЙNA е създадена в съдействие сред Арктическия университет на Норвегия и българската инженерна компания Splinepro.

GREЙNА е взаимнозаменяема с елементарни керемиди, нуждае се от незначителна поддръжка и е подобаваща за всеки покрив,
приспособен за керемиди. GREЙNА може да се употребява в допълнение към съществуващите покривни керемиди и аксесоари.
Този артикул разрешава лесното и бързо озеленяване на скатни покриви, което до този миг е било предизвикателство. Керемидите са снабдени с растителен килим от седуми и субстрат и имат опция за напояване с вода. Основата е създадена от най-голям клас инженерен полимер с UV отбрана. Изработката е извънредно надеждна и устойчива. По време на производството се следва кръгообразен пестелив модел – старите и захабени керамични керемиди се рециклират и по този начин влизат в приложимост като част от състава на субстрата за новите.


Собствени зелени планове

Основните изгоди от зелените покриви включват: доста понижаване на енергийните разноски за изстудяване и отопление, ръководство на дъждовните води, възстановяване на качеството на въздуха, понижаване на градските топлинни острови (ефект, при който заради гъстонаселените градски площи температурата е по-висока, в сравнение с в околните селски райони), удължение на живота на покривните материали, намаление на шумовото замърсяване, попиване на въглероден диоксид и увеличение на биоразнообразието.



Мая и фамилията є основават първия в страната онлайн магазин за зелени покриви – greina.bg, който ще дава принадлежности и познания на хората да основават свои зелени планове на правилото „ направи си самичък “, свързвайки се с природата със лично движение.

КОНТАКТИ
innovatopgreen.com
greina.bg
innovatopgreen

Статията е оповестена в Списание 8, бр.6/2024
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР