По пътя към бъдеще без въглеродни емисии милиони шофьори по

...
По пътя към бъдеще без въглеродни емисии милиони шофьори по
Коментари Харесай

Електрически или дизелов автомобил — кое е по-добро?

По пътя към бъдеще без въглеродни излъчвания милиони водачи по света минават към електрически коли. Транспортът е виновен за почти една четвърт от международните излъчвания на парникови газове, а към половината от тези излъчвания идват от леки коли, предава DW.

Един от методите да се ограничи това замърсяване е да се премине към електрически автомобили - концепция, която се популяризира от някои бранители на климата като основна за битката с изменението му. Но не всички са съгласни, че това е пътят напред, акцентирайки, че електрическите транспортни средства (EV) също вредят на околната среда.

Тъй като и двете имат отпечатък върху околната среда, в действителност ли е по-добре да преминете към EV или да задържите кола, която към момента работи? Ето един взор по какъв начин е-автомобилите се показват спрямо техните стандартни аналози във връзка с околната среда.
Какъв е въглеродният отпечатък на автомобил с вътрешно горене спрямо EV?
Автомобилите с вътрешно горене и електрическите автомобили се разграничават доста по своите въглеродни отпечатъци. През целия си живот автомобилът с вътрешно горене отделя 48 тона въглероден диоксид (CO2), което е с 40% повече от EV. Тези числа идват от повсеместен обзор на Института за транспортна сила през 2021 година и допускат, че животът на една кола е 320 000 километра.

Въпреки това, електрическите коли в действителност имат по-голям CO2 отпечатък по време на стадиите на доставка и произвеждане. Същият обзор открива, че EV отделя 11 тона излъчвания по време на този първи стадий, което е два пъти повече от въглеродните излъчвания при производството на автомобил с мотор с вътрешно горене.
Колко време лишава един електрически автомобил да компенсира въглеродния си отпечатък?
Шофирането на електрическа кола създава нулеви излъчвания, което значи, че може да изплати своя „ въглероден дълг “. Браян Кокс, специалист по устойчива подвижност от швейцарската консултантска компания INFRAS, споделя, че в Швейцария електрическият автомобил може да компенсира своя въглероден отпечатък след 20 до 30 000 километра.

Така че даже да купите нова бензинова или дизелова кола и по-късно на идващия ден да я бракувате и да купите електрическа кола, отново сте по-добре, в сравнение с в случай че преди малко сте карали тази дизелова кола. “

В Германия или в средностатистическата европейска страна това въглеродно компенсиране идва на към 60 до 70 000 километра, което лишава шест до седем години, споделя той. Времето варира според от източника на електрическа енергия, като по-чистите енергийни мрежи разрешават по-бързо компенсиране.
Наистина ли електрическите автомобили не създават CO2 по време на шофиране?
Да и не. Традиционните коли изгарят изкопаеми горива, заради което имат прекомерно огромен въглероден отпечатък. Автомобилните изгорели газове също предизвикват киселинен дъжд, смог и респираторни болести.

Електромобилите не изгарят изкопаеми горива. Тяхната работа в този смисъл е по-чиста, тъй като разчитат на електричество. Общото влияние върху околната среда обаче зависи от въглеродния отпечатък на електрическата мрежа. Ако електричеството идва от изкопаеми горива, тогава зареждането на EV предизвиква непреки излъчвания.

Енергийната система е доста комплицирана и взаимосвързана, тъй че може да е мъчно да се фиксират тези неща “, споделя Джереми Михалек, шеф на групата за електрификация на транспортни средства в университета Карнеги Мелън в Съединени американски щати.

Той споделя, че търговията с сила сред разнообразни райони и страни също може да изясни очевидните несъответствия сред проучванията на въглеродния отпечатък за електрически транспортни средства.

Дори в случай че електричеството във вашата страна се създава от по-чисти източници, в случай че включите електрическо транспортно средство, това може да провокира промени в електроцентралите в прилежаща страна. “
Колко вреди на околната среда предизвикват батериите за електрическите автомобили?
Набирането на материали за EV акумулатори слага екологични провокации. Литият, главен съставен елемент, се свързва с изчерпването на водата и замърсяването в „ литиевия триъгълник “ на Южна Америка, където една трета от лития е добиван през 2022 година

Добивът на един звук литий изисква към 2 милиона литра вода, задоволително за почти 125 електрически коли, споделя Георг Бикер, старши откривател в Международния съвет за чист превоз. Той споделя, че все пак производството на бензин изисква 10 пъти повече вода през целия си живот.

Кобалтът, различен основен запас, е обвързван с унищожаването на местообитанията и рискове за здравето. През 2022 година електрическите автомобили съставляваха почти 40% от търсенето на кобалт и по-голямата част от него идваше от Демократична република Конго.

Копачите на кобалт са изложени на токсични кобалтови частици, които могат да причинят респираторни болести. Те също по този начин рискуват излагане на радиоактивен уран, съдържащ се в рудата. Освен това занаятчийският рандеман е обвързван с детски труд и чести сривания на тунели.
Могат ли батериите за електрически автомобили да се рециклират?
Да, батериите за електрически коли могат да се рециклират, само че съгласно Георг Бикер огромното преработване евентуално няма да стане необятно публикувано, до момента в който днешните акумулатори не доближат края на живота си след към 15 до 20 години.

Въз основа на проучването откриваме, че актуалната технология за акумулатори е в положение да измине повече от 1 500 000 километра “, споделя Георг Бикер. „ Очакваме, че батерията ще издържи доста по-дълго, в сравнение с действителното транспортно средство ще бъде употребявано. “

Пазарът към този момент се движи към преработване с помощта на законите на Европейски Съюз, налагащи възобновяване на до 95% от материали като кобалт и мед. Клауза в Закона за понижаване на инфлацията на Съединени американски щати подтиква етикетирането на рециклираните акумулатори като „ създадени в Америка “ в подмяна на дотации.
Кога е по-добре да продължите да карате кола с ДВГ?
Един образец би бил, в случай че колата се кара рядко. „ Допълнителната сила, от която се нуждаете, с цел да изградите тази батерия, в действителност не се изплаща, тъй като не я карате доста надалеч “, споделя Браян Кокс от INFRAS.

По-добрият вид би бил да употребявате публичен превоз. Ако можете да наемете електрическа кола за тези няколко редки момента, когато имате потребност от колата си и публичният превоз не работи, това ще бъде доста по-добре в сравнение с да карате остарялата си кола с вътрешно горене. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР