Въвеждането изцяло на електронни рецепти се отлага до края на

...
Въвеждането изцяло на електронни рецепти се отлага до края на
Коментари Харесай

Електронните рецепти се отлагат за 1 юни

Въвеждането напълно на електронни предписания се отсрочва до края на месеца. Това заяви след диалози в Министерството на здравеопазването зам.-министърът в оставка Бойко Пенков.

По думите му аптеките са съвсем подготвени да извършват електронни предписания, само че болничните заведения към момента не са изцяло подготвени.

Затова до края на месец май ще се работи и с хартиени, и с електронни предписания. След това ще се премине към работа напълно единствено с електронни предписания. Това обаче, по думите на доктор Пенков, ще е последното отсрочване.

„ Издадени съм към 100 000 електронни предписания, от които единствено 3000 не са били изпълнени. Установихме, че към момента болничната система не е подготвена. Когато се изписва пациентът, се изписва рецепта. Със в този момент настоящата нормативна уредна тя не би могла да се извършва в аптека. Това ни накара да отложим до 31 май стартирането единствено на електронни предписания в България, с цел да можем да дадем опция на хората в лечебните заведения в страната да вкарат нужния програмен продукт и да бъдат подготвени хората, които ще издават електронните рецепти”, изясни доктор Пенков.

По думите му това решение потегля към „ Държавен вестник “. „ Надяваме се да бъде обнародван в петък, тъй че до края на май ще важат всички типове предписания. Това е последното отсрочване. От 1 юни ще бъдат единствено електронни предписания “, акцентира той.

Д-р Нели Нешева от Управителния съвет на Българския лекарски съюз съобщи, че ще поканят всички болнични лекари.

„ Това е един развой, който в България дълго се отлагаше. Така че позитивното е, че това ще се случи “, съобщи ръководителят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.
https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/280092097127702
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР