Във вторник министрите на финансите и управителите на централните банки

...
Във вторник министрите на финансите и управителите на централните банки
Коментари Харесай

БРИКС: Русия се насочва към плащания в дигитални валути

Във вторник министрите на финансите и шефовете на централните банки на страните от БРИКС се събраха за генерална полемика в Сао Пауло, Бразилия.

След срещата Министерството на финансите на Русия изрази угриженост по отношение на злоупотребата с актуалните платежни системи за политически и стопански напън. По-специално, като сегашен ръководител на БРИКС, страна разгласи проектите си да си сътрудничи с Банката на Русия за правене на отчет до края на годината, в който да се проучат опциите за възстановяване на световната финансова система.

Нова платорма за разплащания с цифрови активи

Сред предложенията е евентуалното основаване на платформата “BRICS Bridge ”, ориентирана към улеснение на интернационалните финансови преводи, макар че не бяха категорично оповестени съответни данни за цифровите валути.

Министерството посочи: “Проучваме основаването на многостранна платформа за цифров сетълмент и разплащания ”. Съобщения от източници като Sputnik International обаче намекнаха за по-широки начинания, като допуснаха, че министърът на финансите Антон Силуанов е изразил подготвеност да изследва опциите за проби на цифрови валути с сътрудници като Китай, Евразийския стопански съюз (ЕАИС) и страните от Персийския залив.

Освен това Силуанов е представен да акцентира значимостта на установяването на връзки със съществуващите системи за цифрови валути на централните банки, функциониращи в разнообразни страни, наред с консолидираното на националните системи за финансови известия.

Предложената платорма има сходства с mBridge – трансгранична платформа за цифрова валута на централните банки (CBDC), създадена от четири централни банки, в това число тези на Китай и ОАЕ. Включването на спомагателни членове на БРИКС обаче усложнява процесите на взимане на решения.

Търсене на опция на $

Преди срещата се появиха известия по отношение на желанията на Южна Африка за разплащателна система, насочена към Африка, с цел да се насърчат опциите за търговия с световни сътрудници, за да се понижи зависимостта от която и да е валута, изключително от $, в границите на БРИКС.

Разширяването на БРИКС до 10 страни по-рано тази година внесе затруднения, като не престават дебатите по отношение на статута на участие на Саудитска Арабия . Въпреки полемиките за общи валути, изключително на предходните срещи на върха на БРИКС, тематиката наподобява е останала на назад във времето, като съветската централна банка демонстрира слаб възторг.

Неотдавнашни изказвания на министъра на финансите обаче подсказват допустимо решение, като оферират потреблението на “трета ” валута за разплащания, при които липсва интензивност на комерсиалните двойки, като дават за образец Индия. Това е в сходство с общите цели на плана “BRICS Bridge ”.

Междувременно неотдавнашно проучване на Федералния запас на Съединени американски щати демонстрира, че въпреки цифровите валути на задграничните централни банки да имат лимитирано влияние върху господстващото състояние на $, геополитическите промени могат да повлияят на ситуацията по непредсказуем метод.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР