Във вторник британското правителство продаде 7,7% от акциите, които държавата

...
Във вторник британското правителство продаде 7,7% от акциите, които държавата
Коментари Харесай

Британското правителство продаде 7,7% от своите акции в Royal Bank of Scotland, губейки 2,66 млрд. паунда

Във вторник английското държавно управление продаде 7,7% от акциите, които страната има в Royal Bank of Scotland за 2,5 милиарда паунда (около 3,33 милиарда щатски долара), реализирайки загуба от повече от две милиарда английски лири (за към 2,66 милиарда паунда) от част от инвестицията си в огромния заемодател, който се наложи да бъде спасяван от банкрут по време на международната финансова рецесия през 2008-а година, съобщи организация Ройтерс.

Правителството продаде акциите на институционални вложители по 271 пенса за всяка от тях. Тази цена е съвсем на половина от цената, която управляващите в Лондон се наложи да заплати по време на спасяването на RBS, наливайки в банката 45,5 милиарда паунда по време на разгара на финансовата рецесия. "Тази продажба съставлява забележителна стъпка в завръщането на RBS към цялостна частна благосъстоятелност и за оставянето на финансовата рецесия зад тила ни ", уточни английският финансов министър Филип Хамънд.

Британската опозиционна лейбъристка партия подлага на критика продажбата на акциите, откакто информацията стана факт в понеделник вечерта, заявявайки, че данъкоплатците ще изгубят и държавното управление е трябвало да продаде акциите на по-висока цена.

Трябва да се има поради, че под управлението на някогашния основен изпълнителен шеф Фред Гудуин, една от най-големите банки в света стартира нападателен курс на разширение, преди пагубната оферта през 2007-а година за покупката на холандския заемодател ABN AMRO да отслаби рисково доста Royal Bank of Scotland тъкмо преди старта на международната финансова рецесия.

Малцина настояват, че английското държавно управление на лейбъристите по това време се е наложило неправилно да избавя огромния заемодател, само че годините по-късно бяха белязани от безмилостно преструктуриране и от поредност правосъдни разноски за RBS, които в последна сметка изтриха облагите на банката и възможностите за връщане на парите на данъкоплатците.

Правителството възнамерява да продаде останалата част от своя 62-процентен дял в Royal Bank of Scotland през идващите няколко години, като интервенцията най-вероятно ще протече по сходен метод, както в понеделник вечерта, макар че не е изключено част от акции да бъдат препоръчани и на английската общност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР