Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо. Това

...
Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо. Това
Коментари Харесай

Може да развиете алергия и принудително да станете вегетарианци, ако това опасно и широкоразпространено у нас насекомо ви ухапе

Ухапването от кърлеж може да провокира алергия към месо. Това сподели доктор Диляра Маринова, експерт по инфекциозни заболявания във ВМА пред NOVA NEWS.

" Когато кърлежът ухапе човек, допустимо е да не му съобщи болест, само че посредством слюнката тази молекула може да попадне в кръвообращението. Създава се първична имунна реакция. Дълго време човек може да не усеща нищо. В един миг, когато хапне алено месо, може да има друга алергична реакция ", добави доктор Маринова.

Тя разясни, че в слюнката на кърлежа има разнообразни молекули, някои от тях са с обезболяващ темперамент – може да не разберем, че сме ухапани.

Тя посъветва, когато пациентът види кърлеж по тялото си, да го извади оптимално бързо. " Колкото повече стои, толкоз повече има късмет да придвижи болест. Кърлежът се хваща за главата, оптимално близо до тялото и се изважда, посъветва тя. " Не го заливаме с олио, сапун, без въртене късаме хоботчето, отиваме някой да ни го почисти ", добави лекарят.

Ако след захапване от кърлеж се появи обрив, настинка, температура – би трябвало да посетим доктор, по-добре инфекционист.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР