Учени са наблюдавали за първи път орангутан, който използва растение

...
Учени са наблюдавали за първи път орангутан, който използва растение
Коментари Харесай

Орангутан използва сок от растение за лечение на рана

Учени са следили за първи път орангутан, който употребява растение за лекуване на рана. По време на теренни проучвания в индонезийски регион немски откриватели са били сюрпризирани от необикновеното държание на мъжки орангутан от остров Суматра.

Учените забелязали, че животното, наречено Ракус, почнало да лекува отворена рана на лицето си със сок от растение, което има противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства. Това е първият регистриран случай на диво животно, забелязано да лекува открити рани с вещество, което има лечебни свойства, разяснява английското издание „ Гардиън “, базирайки се на научното списание „ Сайънтифик репортс “.

Изследователите означават, че високото равнище на просветеност на орангутаните от дълго време е прието поради техните на практика умения. Те употребяват принадлежности за събиране на семена и храна за инсекти. Примати са следени да вършат нещо като самолечение и преди. Например орангутаните от Борнео - също в Югоизточна Азия, разтриват ръцете и краката си със сдъвкани листа от растение, което хората употребяват за мускулни болки. И други маймуни и шимпанзета, са забелязвани да ползват инсекти върху рани.

„ В случая с шимпанзетата те използваха инсекти, само че, за жалост, в никакъв случай не беше открито дали тези инсекти в действителност предизвикват заздравяването на рани. Докато в нашия случай орангутанът употребява растение с известни лечебни свойства “, изясни доктор Каролин Шупли, която е старши създател на проучването в немския институт „ Макс Планк “ за държанието на животните.

От екипа разясняват, че тяхното проучване дава визия за историята на човешкото лекуване на отворени рани.

Методите на лекуване са упоменати за първи път в медицински ръкопис, датиращ от 2200 година пр.н.е. „ Това сигурно демонстрира, че главните когнитивни качества, нужни за това държание, най-вероятно са участвали в нашия общ предшественик “, заключава Шупли.

По-рано в Япония чиновници на зоологическата градина в префектура Нагасаки разкриха мистерията към бременността на самотна маймуна, която живее в изолирана клетка без мъжки екземпляри. Оказа се, че бащата на детето е 34-годишен гибон на име Ито, който живее в заграждението до Момо. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР