Във връзка с модернизацията на коловозното развитие на Централна гара

...
Във връзка с модернизацията на коловозното развитие на Централна гара
Коментари Харесай

Влаковете по линията Варна-София с важна промяна

Във връзка с модернизацията на коловозното развиване на Централна гара София от 07.05.2024 година се вкарва смяна в придвижването на влаковете, които идват и отпътуват главно от и към северното направление (Мездра, Видин, Варна, Русе).

Проектът за развиване и рационализация на железопътен възел София навлиза в нов стадий на осъществяване. За да бъде допустимо по-нататъшното реализиране на строителните действия, само че и в същото време отчасти допустимо влаковото придвижване и маневрена активност, в железопътния възел ще бъде прекратено придвижването на влаковете от шести до дванадесети коловози. Очаква се строително-монтажните работи по коловозното развиване на Централна гара София да продължат 15 месеца.

През този интервал за обслужване на влаковете по направленията София - Подуяне пътническа, София - Волуяк и София - Захарна фабрика ще бъдат въведени в употреба към този момент ремонтираните трети, четвърти и пети коловози, като пасажерите ще могат да употребяват първи, втори и трети перони на Централна гара София.

Предстоящите действия ще обиден най-много влаковете по северното направление Мездра - Видин/Варна/Русе, част от които ще завършват и стартират придвижването си в/от жп гара София-Север. Създадена е организация за достъп и обслужване на пасажерите от и до Централна гара София посредством подсигуряване на електромотрисни влакове (ЕМВ), които ще правят прехвърляния на идващите и заминаващите пасажери от Централна гара София до и от жп гара София-Север. За тези влакове е обезпечена единствената опция за достъп до гара София, като те ще идват и отпътуват единствено на тринадесети преден коловоз при шести перон.

За по-добро обслужване на пасажерите Столична община вкара редица промени в маршрутите на градския превоз:

- трамвайна линия 27 - Удължава се маршрутът ѝ до жп гара София-север – от спирка код 1255 " Пета градска болница “, транспортен подлез " Надежда “, бул. " Рожен “, надясно по ул. " Йордан Хаджиконстантинов – Джинот “, превръщане посоката на придвижване пред гара София-север, в двете посоки.

- трамвайна линия 7 - Маршрутът се резервира до обръщателно колело " Министерски съвет Хан Кубрат “ (движение по бул. " Христо Ботев “) и синхронизира придвижването си с трамвайна линия 27.

- трамвайна линия 1 - Удължава се маршрутът до надлез Надежда – от Централна гара продължава по бул. " Княгиня Мария Луиза “, превръщане посоката на придвижване на надлеза, бул. " Княгиня Мария Луиза “, надясно по бул. Христо Ботев, наляво по ул. " Струга “ и синхронизира маршрута си с трамвай номер 6.

- трамвайна линия 3 - Променя се маршрутът до жп гара София-север - по бул. " Христо Ботев “, до Централна жп гара, наляво по бул. " Княгиня Мария Луиза “, транспортен подлез " Надежда “, бул. " Рожен “, надясно по ул. " Йордан Хаджиконстантинов – Джинот “, превръщане посоката на придвижване пред гара София-север, в двете посоки.

Най-натоварените утринни пътнически влакове, които пътуват от Искърското дефиле, ще се движат непосредствено до Централна гара София, без да се постанова пасажерите от тях да се прекачват на жп гара София-север. Без прехвърляне ще пътуват и нощните композиции сред София и Варна през Горна Оряховица, които ще се движат по обиколно трасе през Курило и Илиянци - Казичене - Искър.

Модернизацията на коловозното развиване на Централна гара София попада в обсега на план " Развитие на железопътен възел София: железопътен сектор Централна гара София - Волуяк “ и се финансира по Механизъм за свързване на Европа.

Подробна информация по отношение на краткотрайните промени в придвижването на влаковете, свързани с ремонта, клиентите на БДЖ ще могат да получават от чиновниците на гишетата " Информация ", билетните каси в железопътните бюра и гари, на националния информативен телефон 02/931 11 11 или от електронния справочник на формалната интернет страница на сдружението: www.bdz.bg.

Извиняваме се за породеното стеснение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР