Във връзка с 10-годишната абсолютна давност за задълженията на физическите

...
Във връзка с 10-годишната абсолютна давност за задълженията на физическите
Коментари Харесай

Норвежкият B2Holding разкритикува 10-годишната давност за дълговете

Във връзка с 10-годишната безспорна отминалост за отговорностите на физическите лица, заложена в промените на Закона за отговорностите и договорите и гласувана на второ четене в Комисията по правни въпроси в Народното събрание на 11 ноември, основният изпълнителен шеф на норвежкия B2Holding, един от огромните вложители в изкупуването на задължения в Европа и притежател в България на Агенция за събиране на вземания ЕАД, член на Асоциацията на колекторските организации в България Ерик Йонсен изпрати отворено писмо до ръководителя на Народното събрание, депутатите и членовете на комисията по прави въпроси.

Ето и писмото:

„ На 11 ноември 2020 година Комисията по правни въпроси (Комисията) в българския парламент единомислещо одобри промени в Закона за отговорностите и договорите, които дефинират 10-годишна безспорна отминалост за отговорностите на физическите лица.

Като водеща компания в изкупуването на задължения в Европа с активност в 23 страни и един от огромните вложители в необслужвани заеми на българския пазар посредством дъщерната ни Агенция за събиране на вземания ЕАД, ние сме надълбоко загрижени от препоръчаните промени, тъй като те освен ще повлияят отрицателно на плануваните от нас вложения в България, само че също по този начин, на база моето професионално мнение, ще имат мощно отрицателен резултат върху цялата стопанска система и финансовата система на страната.

От една страна, тематиката визира необятен кръг основни акционери, само че без значение от това Комисията е одобрила 10-годишната безспорна отминалост за задълженията на физическите лица, без задълбочена оценка на въздействието, което съгласно нас, е наложително в този случай. Подобни промени ще раздрусат цялата стопанска система и по всяка възможност ще доведат до умишлено закъснение на заплащанията на всички равнища.

От друга страна, без значение от показаните позиции на основни заинтригувани страни, измежду които държавни органи (Министерство на правораздаването, Министерство на финансите), интернационалните финансови институции (ЕБВР), най-големите работодателски и бизнес организации (КРИБ, АИКБ, БТПП), водещи адвокати, Асоциацията на банките в България (AББ), Асоциацията на колекторските организации в България (АКАБГ) и други, които предизвестиха, че измененията ще повлияят отрицателно българската стопанска система и финансова система, Комисията на процедура не ги е разгледала, в следствие, на което, препоръчаният нов закон по никакъв метод не балансира ползите на длъжниците и кредиторите.

Не на последно място прави усещане, че гласуваният от Комисията план има ретроспективно деяние по отношение на връзките сред кредитори и длъжници, които са били годни преди влизане в действие на 10-годишната безспорна отминалост за отговорностите на физическите лица. Това значи, че в случай че промените бъдат признати и приложени в сегашния си тип, новите правила ще се ползват за всички настоящи сега контракти, които са сключвани в предишното. Подобен ход освен че не е в сходство с положителните практики и съществуващите закони в Европейски Съюз, само че и най-вероятно ще докара до блокиране на пазара на необслужвани заеми, защото ще понижи ликвидността в стопанската система и ще затрудни банките при отпущането на нови заеми.

Според нас, в случай че новият закон бъде признат и влезе в действие в настоящия си тип, измененията ще имат мощно негативно влияние върху българския финансов бранш, действителната стопанска система и потребителите. Кредиторите и компаниите ще отчетат обилни загуби, а банките ще слагат спомагателни бариери пред достъпа до заеми и ще понижат кредитирането, което ще ограничи потреблението, вложенията и икономическия напредък. Освен това, процесът на събиране ще би трябвало да бъде внезапно интензивен, в това число правосъдното събиране, а опциите за преструктуриране на задълженията ще бъдат лимитирани до най-малко. В последна сметка, тежестта и разноските, свързани с тези промени на закона, ще бъдат платени от правилните платци, които обслужват отговорностите си постоянно и в период и които са болшинство в обществото. Така 10-годишната безспорна отминалост за отговорностите на физическите лица ще се обърне против самите консуматори и ще наруши техните ползи и права.

Опасенията ни са, че в кратковременен интервал препоръчаните промени ще унищожат цялата промишленост за изкупуване на задължения в България, която в последна сметка е тази, която оказва помощ за решаването на проблемите с необслужваните заеми и с помощта на която банките освобождават запас за нови заеми. Въвеждането на 10-годишната безспорна отминалост за задълженията на физическите лица в този тип ще навреди на активността на всички компании за събиране на вземания, които са създали огромни вложения в изкупуване на портфейли с необслужвани заеми на локалните банки и небанкови финансови институции. В България от 2014 година до момента, фирмите в бранша, които членуват в АКАБГ, са придобили портфейли с номинална стойност над 6 милиарда лева, като са вложили стотици милиони за тази цел.

Компаниите за събиране и изкупуване на задължения играят основна роля за стабилизиране на финансовата система в Европа след рецесията през 2009 година Те са главният мотор за намаляването на размера на необслужваните заеми. През предходната година просрочените заеми в Европейски Съюз спаднаха до най-ниското си равнище през последните 10 години, с помощта на напъните на нашата промишленост и съдействието ни с банковия бранш и регулаторите. За последните 5 години до 2019 година неприятните заеми са намалели на половина - от 1.15 трилиона евро до под 600 милиарда евро. Това се дължи значително на ограниченията, подхванати от регулаторите и държавните управления, в композиция с напъните и партньорството на банките и фирмите, инвестиращи в изкупуването на задължения.

Елиминирането на бранша за събиране и изкупуване на вземания в България ще заплаши стабилността на финансовата система, изключително на фона на предстоящата вълна от нови необслужвани заеми вследствие на икономическата рецесия, провокирана от COVID-19, и възходящия дял на неприятните заеми - наклонност, която към този момент визира банките в цяла Европа. Това ще остави банките и небанковите кредитори в България без сътрудник в ръководството на просрочените си заеми, водейки до ограничение в кредитирането, а това неизбежно ще засегне всички семейства и бизнеса и ще понижи достъпа до капитал и средства.

Обръщаме се с молба към вас да възобновите разговора с всички основни заинтригувани страни, в това число с вложителите, които са членове на АКАБГ. Сигурни сме, че дружно и в разговор, можем да реализираме решение, което да балансира интереса на кредиторите и на длъжниците, като по едно и също време с това запази промишлеността, която влага в изкупуването на отговорности. С този акт ще се подсигурява непоклатимост и ликвидност на българската банкова и финансова система, а постигането на баланс е причина за резистентен и жизнерадостен финансов бранш в България “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР