Във ведическата култура рисуването с къна на татуировките махенди е

...
Във ведическата култура рисуването с къна на татуировките махенди е
Коментари Харесай

Татуировките Махенди, които са път към божественото

Във ведическата просвета рисуването с къна на татуировките махенди е измежду най-древните ритуали, които се съблюдават от будистите. По ръцете на дамите се изпивали кръгове и мандали, символизиращи слънцето – Суря-Нараяна.

В Индия тези татуировки се рисуват в блян към хубост и естетика и се свързват с боговете Кришна и Бхагаван. Те са считани за източниците на хубост във Вселената.

Махенди се добива единствено от естествени бои и може да се срещне още като механди. Произлиза от санскрит и значи чудодейно растение.

Къната се рисува в разнообразни червеникави нюанси, както и в оранжево и кафяво. В Индия този обред постоянно е съпровождан с разнообразни фестивали, като максимален от тях е Санджит – религиозната предбрачна гала.

Фестивалът е прочут и като Вечерта на къната. На този празник се събират единствено дамите от фамилиите на младоженците и стартират да рисуват върху ръцете и краката на бъдещата младоженка.

Този обред дава опция на двете фамилии да се опознаят, а на булката – да се успокои от напрежението по време на сватбената подготовка.

Татуировките махенди се свързват с любовта и плодовитостта, а съгласно поверието колкото по-тъмна и ярка е рисунката, толкоз по-дълга ще е любовта сред съпрузите.

Добавят се още претекстове, които символизират положителната карма и шанса, а стъпалата наложително се покриват със свещените растения туласи.

В Африка този обред се практикува по време на първата менструация на момичето. Тогава тя се счита за най-нечиста, уязвима и предразположена към болести, а татуировките целят да предпазят силата ѝ от зли духове.

На 7-ия ден рисунките се измиват на пречистваща баня. В Африка на татуировките се гледа каот на защира от злото. Затова те изобразяват върху телата си трето око и триъгълни детайли.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР