Във Финландия днес започва изключително важен дебат, който може да

...
Във Финландия днес започва изключително важен дебат, който може да
Коментари Харесай

До седмици Финландия може да поиска влизане в НАТО

Във Финландия през днешния ден стартира извънредно значим спор, който може да докара до кандидатстване на страната за участие в НАТО в границите на няколко седмици, съобщи AFP.

В държавен отчет се показва „ фундаментално променената “ среда за сигурност в Европа след нашествието на Русия в Украйна на 24 февруари. До момента Финландия поддържаше неутралитет, само че поради съветската военна експанзия нещата доста бързо могат да се трансформират.

Доскоро множеството финландци не желаеха да се причислят към НАТО, само че нашествието на Русия в Украйна докара до преосмисляне на позицията им и последните изследвания сочат, че в този момент има болшинство в поддръжка на присъединението. Русия предизвести и Финландия, и Швеция да не се причисляват към НАТО, потвърждавайки, че този ход няма да донесе непоклатимост в Европа.

През февруари допитване сподели, че 54% от интервюираните биха подкрепили участието на страната в НАТО. През март този индикатор набъбна още повече - до 62%. А единствено преди пет години - през 2017 - поддръжниците на присъединението към НАТО са били едвам 19%. Министърът на защитата Анти Кайконен съобщи, че аргументите за този голям приръст на утвърждение към НАТО са напълно ясни. НАТО е защитителен съюз и участието в него е непринудено. Десетки страни са се включили към НАТО без проливането на капка кръв. Русия, от своя страна, желае по принудителен метод да разшири сферите си на въздействие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР