Във финална фаза навлезе изпълнението на проекта за реставрация на

...
Във финална фаза навлезе изпълнението на проекта за реставрация на
Коментари Харесай

Приключва реставрацията на Бракаловата къща

Във крайна фаза навлезе осъществяването на плана за реституция на най-старата битова постройка в град Бургас, издигната през 1872 година

Това е Бракаловата къща, в която е настанен от десетилетия Етнографският музей. Строена е от някогашния кмет Димитър Бракалов, оказал помощ доста за одобряването на Бургас като водещ град в Югоизточна България след Освобождението.

След привършване на довършителните работи, които текат сега, наесен може да стартира поетапното преместване на етнографската експозиция назад в постройката. Временно тя беше преместена на ул. „ Батенберг “.

Сградата на Етнографския музей е една от най-емблематичните в нашия град и единствената непокътната в по този начин наречения Цариградски жанр. Днес тя е архитектурен монумент на културата. За последно е реставрирана в интервала 1976 – 1981 година Именно тогава в къщата, била преди този момент учебно заведение и хотел, е настанена етнографската експозиция.

Община Бургас и управлението на Регионален исторически музей – Бургас приготвиха в съдействие и съумяха да защитят първокласен план за реституция и още по-голяма социализация на парцела. Той се реализира с европейско финансиране. Преди това две години продължиха съгласувателните процедури с НИНКН.

Целта на плана е Етнографският музей да се трансформира в още по-търсена дестинация за посещаване в сърцето на Бургас. Напълно реновирани са двата етажа на къщата. Тече вътрешно преоборудване. Музеят ще се снабди с в допълнение фондохранилище. Конструктивно е укрепено каменното стълбище, към което към този момент ще има рампа за достъп на хора в инвалидни колички. Освен самата постройка, се благоустроява и дворното пространство. Там са построени спомагателни ателиета за реституция на предмети от метал и керамика, етно кафене.

Целогодишно ще се организират образования за деца и възрастни, които да се допрян до старите занаяти и традиции. Обновяването на Етнографския музей и пространството пред него ще помогне за обогатяването и развиването на културния живот в града, за запазване на традициите и българската национална еднаквост.

* Обновлението се извършва в границите на план „ Път на културно-историческите полезности през вековете – осъществяване на консервационно – реставрационни действия в постройката на Етнографския музей и прилежащото дворно пространство и създаване на Улица на занаятите “, който се осъществя с финансовата поддръжка на Оперативна програма „ Региони в напредък 2014-2020 “ и Фонд за градско развиване.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР