Ватиканът и Гърция финализираха сделката за връщането на три скулптурни

...
Ватиканът и Гърция финализираха сделката за връщането на три скулптурни
Коментари Харесай

Ватикана и Гърция подписаха сделка за „дарение” на три скулптурни фрагмента от Партенона

Ватиканът и Гърция завършиха договорката за връщането на три скулптурни фрагмента от Партенона, които са били в сбирката на Ватиканските музеи в продължение на два века, оповестява.

Ватиканът назова връщането екуменическо „ подаяние “ на православния християнски архиепископ на Атина и цяла Гърция, а не безусловно трансфер от страна на страна. Но все пак оказва напън върху Британския музей да подписа договорка с Гърция по отношение на ориста на доста по-голямата си сбирка от статуи на Партенона.

Ръководителят на ватиканския град-държава, кардинал Фернандо Вергез, възнамерява да подпише във вторник съглашение за осъществяване на „ дарението “ по време на частна гала във Ватиканските музеи с гръцкия министър на културата Лина Мендони и представител на православния християнски архиепископ на Атина и цяла Гърция, оповестиха от Ватикана.

Пратеникът, отец Емануел Папамикрулис, сподели пред Асошиейтед прес, че Гръцката православна черква и архиепископът са признателни на папа Франциск за договорката.

„ Случи се в сложен миг за страната ни и се надяваме, че ще ни донесе известно възприятие на горделивост и благополучие. Надявам се тази самодейност да бъде последвана от други “, сподели той в телефонно изявление от Ватикана.

„ Тази самодейност в действителност оказва помощ за изцеление на рани от предишното и показва, че когато християнските водачи работят дружно, те могат да позволяват проблемите по удобен метод “, добави още Папамикрулис.

Очаква се фрагментите да дойдат в Атина по-късно този месец, като е планувана гала за приемането им на 24 март.

Британските музеи отхвърлиха десетилетия на апели от Гърция да върнат доста по-голямата си сбирка от статуи на Партенона, които са център на музея от 1816 година

По-рано този месец обаче ръководителят на Британския музей сподели, че Обединеното кралство и Гърция работят по договорка, съгласно която мраморите от Партенона на неговата институция ще бъдат изложени както в Лондон, по този начин и в Атина.

5 век пр.н.е. скулптурите са най-вече остатъци от 160-метров (520-футов) фриз, който минаваше към външните стени на храма Партенон на Акропола, отдаден на Атина, богинята на мъдростта.

Голяма част от фриза и другата скулптурна декорация на храма са изгубени при бомбардировка от 17-ти век, а към половината от останалите произведения са отстранени при започване на 19-ти век от английски посланик, лорд Елгин.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР