Васту шастра представлява индийско изкуство за хармонизиране на средата. Васту

...
Васту шастра представлява индийско изкуство за хармонизиране на средата. Васту
Коментари Харесай

Васту шастра или изкуството да живеем хармонично

Васту шастра съставлява индийско изкуство за хармонизиране на средата. Васту е част ведическо познание, което има хилядолетна история.

Основава се върху хармонията на сътворението, която се показва във въздействието на Слънцето, Луната и времевите цикли върху човешката физиология и схващане.

В дословен превода Васту значи дом, а шастра е просвета. В този смисъл васту шастра значително може да се одобри и като просвета за построяването на дома. В някои свои аспекти индийската просвета наподобява на фън шуй, а някои хора даже поддържат тезата, че васту шастра е предходник на това източно изкуство.

Основата цел е постигането на естетика сред индивида и заобикалящия го свят. Според учението на васту шастра околната среда може да изпраща позитивна и негативна сила, която оказва въздействие върху ориста на индивида.

Ето за какво той би трябвало по този начин да провежда пространството към себе си, че всичко да бъде симетрично, естетично и красиво. Така човек ще извлече максимума от него.

Елементите във васту шастра

 Васту шастра или изкуството да живеем хармонично

Васту шастра учи, че Земята е жив организъм, който съществува вярно с помощта на 5 значими детайла – въздух, пространство, огън, вода и земя. Човекът е задължен да се преценява с тези детайли.

Най-общо казано, пространството предлага на останалите 4 детайла място, където те да виреят. Въздухът дава отговор за налягането и въздушните течения, както и степента на мокрота. Водата направлява моретата, реките и дъждовете.

Огънят е детайлът, който символизира промяната на деня и нощта, сила и жизнеспособност. Елементът земя дава отговор за промяната на сезоните и магнитното поле. Когато човек провежда своето пространство, той би трябвало по този начин да го подреди, че да се съобрази с петте детайла във васту шастра.

Елементите на васту шастра не подлежат на надзор от индивида, само че той може оптимално да ги употребява, с цел да извлече изгодите от тях.

Васту шастра за дома

 Да живеем хармонично

Ако желаете да живеете в естетика с васту шастра:

- Не отглеждайте кактуси в дома си;

- Всички порти в къщата би трябвало да се отварят в посока от вътрешната страна навън;

- Пантите им би трябвало да са безшумни;

- Входът на къщата би трябвало да бъде със западно изложение;

- Ако отглеждате дръвчета в двора си, внимавайте – сянката в никакъв случай не би трябвало да пада върху къщата;

- Спалнята би трябвало да е ситуирана в югозападния завършек на къщата, а самото помещение е хубаво да има правоъгълна форма. Избягвайте картини, които изобразяват горест или насилие;

- Перфектното място за банята е север или северозапад;

- Кухнята на щастието пък е в югоизточната страна, а като опция се счита северозапад;

- В никакъв случай кухнята не трябва да бъде в югозападния завършек на къщата;

- Масата за хранене би трябвало да е с четен брой столове.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР