Вашингтон. Кърт Волкър, специалният пратеник на Държавния департамент за Украйна,

...
Вашингтон. Кърт Волкър, специалният пратеник на Държавния департамент за Украйна,
Коментари Харесай

The New York Times: Кърт Волкър – емисарят на Тръмп за Украйна подаде оставка

Вашингтон. Кърт Волкър, специфичният делегат на Държавния департамент за Украйна, попаднал в скандал, обвързван с напън от президента Тръмп и неговия юрист Рудолф Джулиани ненадейно подаде оставката си в петък, написа американският вестник The New York Times .
Украинците са загрижени за резултата върху връзките им със Съединени американски щати, най-важния им настойник против Русия. Андрий Ермак, непосредствен асистент на президента Владимир Зеленски, е помолил Волкър през юли да го свърже с Джулиани, някогашен кмет на Ню Йорк, с цел да може украинското държавно управление да чуе въпросите му. Волкер се е съгласил да се свърже с някогашния кмет, с цел да види дали ще беседва с украинския служител.
Тогава Волкър се е свързал с Джулиани, с цел да го попита дали би желал да приказва с Ермак, и някогашният кмет се е съгласил. Волкър и Джулиани са разискали Украйна на закуска.
" Господин кмет, в действителност харесах закуската тази заран ”, написа Волкер в текст по-късно същия ден, който Джулиани разгласява тази седмица в обществената мрежа „ Туитър “. Волкер е провел конферентен диалог сред Джулиани и Ермак, които по-късно персонално са се срещнали в Мадрид на 2 август.
В отговор на оставката на Волкер в петък вечерта, Джулиани съобщи, че публикуването на текстовете не е целяло да му сътвори проблем и той отбрани ролята на специфичния делегат за улеснение на диалозите с Ермак.
„ Бях в неповторимата позиция да им оказа помощ “, съобщи Джулиани, имайки поради Държавния департамент и добави, че е държал както Волкер, по този начин и Гордън Сондланд, посланика на Съединени американски щати в Европейски Съюз, в течение на диалозите.
Държавният департамент не отговори на искане за коментар във връзка оставката на Волкер в петък, нито застана в негова отбрана, откакто The New York Times за първи път заяви за ролята му за улеснение на диалозите на Джулиани с новото украинско държавно управление.
В отговор на тази публикация департаментът съобщи в изказване предишния месец, че Волкер „ е удостоверил, че по искане на съветника на президента Андрий Ермак Волкер го е свързал с Джулиани. “ В изказването се акцентира, че Джулиани „ е частен жител и работи в персонално качество като юрист на президента Тръмп, той не приказва от името на държавното управление на Съединени американски щати “.
Кърт Волкър е посланик от кариерата, който представляваше президента Джордж У. Буш в НАТО, а в този момент извършва функционалностите на изпълнителен шеф на Института за интернационално водачество Маккейн в Аризонския държавен университет със седалище във Вашингтон, прекарва огромна част от годината в опити да убеди Доналд Тръмп да поддържа новата власт, определена през април.
Той е декларирал пред чиновниците на администрацията на Тръмп, че Зеленски е благонадежден модернизатор и сериозна фигура, която може да бъде последният късмет на страната му да консолидира дейностите си в лицето на съветската експанзия. Това беше сложна задача, поради откровеното пренебрежение на Тръмп към украинците; " Всички са корумпирани и се пробваха да ме смъкват ", е споделил той на частна среща предходната пролет.
След успеха на изборите в Украйна Тръмп се е съгласил да се срещне със Зеленски, само че чиновниците му продължиха да отсрочват да въпросната среща. Подобно на други длъжностни лица, Волкер с изненада е научил, че Тръмп е разпоредил 391 милиона $ военна помощ за Украйна да бъде замразена.
Той обаче продължи да работи, с цел да събере двамата президенти. И най-после, Белият дом се съгласи да насрочи среща сред Тръмп и Зеленски по време на визитата на американския президент във Варшава, само че тя се провали, когато Тръмп реши да остане вкъщи, с цел да следи обстановката с урагана.
Вместо това вицепрезидентът Майк Пенс, чието пътешестване за встъпването в служба на Зеленски беше анулирано, с цел да усили натиска върху украинското държавно управление, съгласно информатора подал сигнала, е бил изпратен да се срещне със Зеленски във Варшава на негово място.
Напускането на Волкър, за което за първи път беше обявено от The State Press, студентския вестник в Аризонския държавен университет, оставя администрацията на Тръмп а малко висши чиновници, заставащи на страната на Украйна в битката й с Русия.
През последните месеци администрацията загуби Джон Болтън, консултант по националната сигурност; Фиона Хил, върховен европейски чиновник в състава на Съвета за национална сигурност; и Дан Коутс, шеф на националното разузнаване, всички те съчувстваха на Украйна в нейния спор с Русия.
Освен това посолството на Съединените щати в Киев към момента е без дипломат, откакто администрацията прибра Мари Л. Йованович, кариерен посланик, която беше упрекната от президента и Джулиани за това, че сякаш е незадоволително предан, обвиняване, което остро се оспорва от нейните сътрудници.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР