Вашингтон. Един от организаторите на терористичните атаки от 11 септември

...
Вашингтон. Един от организаторите на терористичните атаки от 11 септември
Коментари Харесай

The Wall Street Journal: Предполагаемият организатор на атентатите от 11 септември е готов да даде показания

Вашингтон. Един от уредниците на терористичните офанзиви от 11 септември 2001 година в Съединени американски щати Халид Шейх Мохамед съобщи, че има подготвеност да даде показания в съда в интерес на хората и фирмите, подали искове против Саудитска Арабия, в случай че американските управляващи се откажат от настояването да му бъде наложена смъртна присъда, написа американското издание The Wall Street Journal .
По-рано родственици на жертвите от атентатите от 11 септември в Съединени американски щати подадоха групов иск против Саудитска Арабия, която упрекват във финансиране и други типове поддръжка за терористичната формация „ Ал Кайда “. Искът е подаден от името на 800 души за да получат обезщетения от държавното управление на Кралството. След това повече от 20 американски застрахователни организации подадоха искове срещу две банки от Саудитска Арабия и компании, свързани със фамилията на Осама бин Ладен, както и срещу няколко благотворителни организации за сума, не по-малка от 4,2 милиарда $ по отношение на офанзивите от 11 септември 2001 година.
Предложението на Мохамед се съдържа в текста на писмо, изпратено в съда от адвокати, представляващи фирмите и роднините на жертвите. Мохамед, който сега се намира в американския затвор Гуантанамо, не е подготвен да даде показания в „ момента “, само че „ при положение на неявяване на евентуална смъртна присъда ще бъде допустимо по-широко съдействие “.
Съобщава се, че представляващият Саудитска Арабия юрист е отказал да направи коментар.
По-рано Конгресът одобри Закон, допускащ наследниците на жертвите от терористичните офанзиви на 11 септември да подадат искове в съда против Саудитска Арабия, чиито жители бяха множеството от терористите, осъществили офанзивите. Президентът на Съединени американски щати Барак Обама наложи несъгласие на признатия от Конгреса законопроект, само че Сенатът го преодоля с 97 на 1 гласа. Преодоляването на президентското несъгласие в Конгреса на Съединени американски щати беше първият сходен случай в границите на мандата на Обама. Още при започване на октомври 2016 година американка, изгубила брачна половинка си на 11 септември, подаде първият иск в съда против Рияд.
На 11 септември 2001 година терористи от „ Ал кайда “ завзеха няколко пътнически самолета и ги забиха в постройките на Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона, като в следствие от офанзивите починаха три хиляди души.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР