Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен обвини Русия в

...
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен обвини Русия в
Коментари Харесай

Reuters: Антони Блинкен обвинява Русия във „фалшив разказ за Украйна преди преговорите

Вашингтон. Държавният секретар на Съединени американски щати Антони Блинкен упрекна Русия в „ операции " и пробутване на „ подправен роман ", че страната е под опасност от Украйна и НАТО, с цел да оправдае натрупването на войски покрай границата й с някогашната руска република, предава Reuters .

Блинкен се обърна към кореспонденти в Държавния департамент преди срещите на американски и съветски дипломати в Европа идната седмица, ориентирани към понижаване на напрежението сред Русия и Запада, и след виртуална среща с външните министри на НАТО по-рано в петък.

Блинкен сподели, че Русия е работила години наред, с цел да подкопае демократичните институции на Украйна, да се намесва в нейната политика, да блокира енергетиката и търговията и да сее съмнение с агитация и дезинформация.

Русия е позиционирала близо 100 000 бойци покрай границата си с Украйна „ с проекти да активизира два пъти повече в доста къси периоди " и оправдава това с „ дезинформация ", че Украйна се стреми да предизвика спор, сподели Блинкен.

„ Това е все едно лисицата да каже, че би трябвало да нападна кокошарника, тъй като жителите му по някакъв метод съставляват опасност. Виждали сме такива операции и преди “, сподели Блинкен, имайки поради завладяването на Крим от Русия през 2014 година и поддръжката на сепаратистите в района на Донбас.

„ Идеята, че Украйна е агресор в тази обстановка, е неуместна “, сподели Блинкен, добавяйки, че Москва „ по едно и също време основава подправения роман, че НАТО заплашва Русия “.

Но дипломатическото решение към момента е допустимо и за предпочитане и има области за евентуален прогрес в срещите идната седмица, сподели Блинкен.

„ Следващата седмица ще потвърдим още веднъж нашата подготвеност да увеличим прозрачността, да въведем нови ограничения за понижаване на риска и да подновим напъните си за справяне с нуклеарните и стандартните закани за европейската сигурност “, сподели той. " Но още веднъж това би трябвало да е двупосочна улица. "

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР