Варненци се оплакват от нашествие на комари. Причината за множеството

...
Варненци се оплакват от нашествие на комари. Причината за множеството
Коментари Харесай

Комари тормозят Варна

Варненци се оплакват от настъпление на комари. Причината за множеството ухапвания от насекомите са честите дъждове в морската столица през последните седмици. Заради тях се забавя и графикът за напръскване против комари. По-големите паркове във Варна към този момент са обработени три пъти против кърлежи и един път против комари. Въпреки това обаче на всички места в града има комари и доста хора се оплакват от ухапванията им.

Именно дъждовният сезон е една от аргументите за увеличението на комарите в града, изясняват експертите.

" Във Варна люпенето на комарите стартира някъде в средата на месец май, макар по-ниските температури, относително много по-късно в сравнение с други елементи на страната. Имаме няколко открити биотопа, които са непрекъснати, които бяха обработени с ларвициди, само че какъв е казусът при варненските комари. Техните биотопи нормално са изоставените къщи, които се намират във всички елементи на града. При изобилен дъжд или изби се пълнят с вода, или в покривите, или под самата буйна растителност се образуват локви, които се трансформират в непостянни биотопи”, сподели пред Българска национална телевизия Антоанета Тончева – шеф на Оперативна програма “Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” - Варна.

Обработката на такива места е сложна, тъй като от общинското дружество нямат право да влизат в частни парцели без знанието и съласието на притежателите.

" За благополучие успяхме да обработим главните паркове и предходната седмица започнахме и деретата, само че времето още веднъж ни погоди неприятна смешка, днескашните обработки, а допускам и утрешните, ще отпаднат и по този начин последователно се изоставя с графика, само че не пропущаме сигнал, който е подаден от жители да го проверим”, добави Тончева.

Когато преваляванията спрат, обработката против комари ще продължи, твърдят от общинското предпирятие за дезинсекция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР