Варненският окръжен съд определи най-тежката мярка за неотклонение -задържане под

...
Варненският окръжен съд определи най-тежката мярка за неотклонение -задържане под
Коментари Харесай

Съдът във Варна наложи най-тежката мярка на убиеца от с. Черноок

Варненският областен съд дефинира най-тежката мярка за неотклонение - " задържане под стража “ на 25-годишния Адем И., притеглен като обвинен за убийството на леля си в провадийското село Черноок.

Престъплението е осъществено след среднощ на 8 ноември тази година. Според обвиняването, младият мъж нахлул в дома на своята леля. Започнал да демонтира охранителните камери и бил видян от 50-годишната жена. Тя излязла да ревизира какво се случва на открито. Била намушкана с нож няколко пъти и по-късно умряла.

Престъплението е осъществено, с особена свирепост и по непосилен за жертвата метод. Наказанието планувано за него е от 15 до 20 години " отнемане от независимост “, пожизнен затвор или пожизнен затвор без подмяна.

Прокуратурата изиска най- тежката мярка за неотклонение, като посочи пред съда, че след убийството, обвиненият е избягал и се е опитал да прикрие закононарушението, като изхвърлил в ненаселен парцел свалените видеокамери и други персонални движимости, оповестяват от съда.

Защитата на Адем И. пледира за мярка " домакински арест “, като уточни, че обвиненият е направил признания, показал е мястото, където е изхвърлил движимости от закононарушението, имал непрекъснат адрес и бил с чисто правосъдно минало. Освен това, само той се грижел за двама собствен възрастни и заболели родственици.

Варненският областен съд одобри, че по делото са събрани задоволително гласни, писмени и материални доказателства, от които да се направи обосновано съмнение за съпричастност на Адем И. към авторството на закононарушението.

При направения обиск на дома му са открити още движимости, свързани с убийството. Освен това, непълен свидетел на случилото се е свидетелствал, че преди да издъхне, жертвата няколко пъти е загатнала името на обвинения. Въпреки чистото му правосъдно минало и направените признания, за съда е действителна заплахата той да извърши закононарушение или да се укрие.

Преценката на състава се поддържа от обстоятелството, че са заличени следи от убийството, което е осъществено с нож по отношение на родственик, през нощта, по непосилен за жертвата метод и с особена свирепост. Допълнително съображение за укриване би могло да бъде и плануваното наказване от най-малко 15 години затвор.

Отделно в дребното обитаемо място следва разпит на още очевидци и при мярка друга от " задържане под стража “ е допустимо у тях да се зароди аргументиран боязън.

Поради споделените съображения, Варненският областен съд дефинира, че единствената подобаваща мярка за неотклонение все още по отношение на Адем И. е най-тежката - " задържане под стража “.

Определението предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР