Варненският апелативен съд отмени оправдателната присъда на Окръжен съд –

...
Варненският апелативен съд отмени оправдателната присъда на Окръжен съд –
Коментари Харесай

Осъдиха бивш председател на читалище в Добрич за престъпление по служба

Варненският апелативен съд анулира оправдателната присъда на Окръжен съд – и призна за отговорна подсъдима за това, че сред 2004 – 2014 година като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно състояние - ръководител на национално читалище, не изпълнила служебните си отговорности - да управлява осъществяването на отговорности на сдружение по четири контракта за взаимна активност. Деянието е осъществено при изискванията на продължавано закононарушение, обвързвано е с отдаване чартърен на общинска благосъстоятелност и е имало за цел да набави полза за две сдружения в размер на 262 937.52 лева От него настъпили обилни нездравословни последствия за читалището, като имуществените са в размер на 485 171,37 лева, гласи присъдата на Апелативния съд.
свързани новини7296на 21.01.2021
Втората инстанция постанови санкции 3 години отнемане от независимост, чието осъществяване е отсрочено с 5-годишен изпитателен период, санкция в размер на 3 хиляди лв. и лиши подсъдимата от право да заема социална служба като ръководител на за период от 5 години. 57-годишната жена бе оправдана за размера на имуществените вреди за сумата над 485 171,37 лв. до посочените в обвинителния акт 611 885,95 лв..

Съгласно подписани сред читалището и комерсиално сдружение контракти за взаимна активност, напъните на двете страни се обединили за осъществяване на културни мероприятия и действия, свързани с реконструкцията, обзавеждането, поддръжката и потреблението на обекти в постройката на читалището. Голяма част от плануваните действия, най-много обновяването на постройката, не били изпълнени.
свързани новини12514на 16.07.2020
Първоинстанционният Окръжен съд в не е намерил предпоставки за осъждането на Юлия и я е признал за почтена.

Прокуратурата стачкува оправдателната присъда. Представителят на държавното обвиняване изясни в правосъдно съвещание, че подписаните контракти за взаимна активност всъщност били контракти за наем. Фирмата употребила пространства на читалището, които преотдавала, и тъкмо тях реконструирала, без да извърши напълно другите планувани строително-монтажни работи за възобновяване на зали в обществено-културното средище, възобновяване на покрив, отопление и прочие

Защитата се опълчи, като съобщи, че сключването на договорите е ставало с решения на читалищното настоятелство. Освен това били подготвяни и съветвани с адвокати. Според юристите, не са събрани доказателства тези контракти да са целели облагодетелстване на ООД-то, защото неговите притежатели не са били в близки връзки с подсъдимата.

Апелативният съд във Варна изиска спомагателни документи от органите на локалната власт в и разпита движимостите лица, изготвили сложна счетоводна експертиза.

Настоящата инстанция ще изготви претекстовете към присъдата си в открития от закона период. Съдебният акт на Апелативния съд предстои на инспекция от Върховен касационен съд.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР