Върховният съд на Русия днес за втори път отложи заседание,

...
Върховният съд на Русия днес за втори път отложи заседание,
Коментари Харесай

Руски съд отложи вземането на решение дали полкът „Азов“ е терористична организация

Върховният съд на Русия през днешния ден за повторно отсрочи съвещание, на което трябваше да реши дали да дефинира украинския полк „ Азов “ като терористична организация, съобщи Ройтерс. Съдебен представител сподели, че съвещанието, в началото планувано за 26 май, в този момент е планувано за 2 август. Не беше посочена причина за отлагането.

Полкът „ Азов “ участваше в отбраната на украинския град Мариупол, който седмици наред беше обсаден от съветските войски.

През май Русия съобщи, че 2439 украински бранители на града са се предали след обезверена опозиция в бункерите и тунелите на металургичното дружество „ Азовстал “. Сред тях е имало членове на полка „ Азов “, чийто бойци са почитани като герои в Украйна, само че постоянно наричани от Москва антируски настроени неонацисти.

Подразделението беше основано през 2014 година като крайнодясно доброволческо формирование, чиято задача бе да се бие против подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна, само че след това беше включено в състава на Националната армия на Украйна. Киев споделя, че полкът е реформиран и е скъсал с радикалните си националистически корени.

Роднини на украинските бойци приканват техните права да бъдат защитавани според Женевските конвенции от 1949 година, а Украйна споделя, че чака те да бъдат разменени за съветски военнопленници.

Ако Върховният съд на Русия разгласи полка „ Азов “ за терористична организация, това може да разреши някои от бойците да бъдат съдени, както упорстват съветски депутати.

В Русия терористичната активност се санкционира с пожизнен затвор. За присъединяване в терористична организация се плануват сред 10 и 20 години затвор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР