Върховният съд на Обединеното кралство заяви във вторник, че ще

...
Върховният съд на Обединеното кралство заяви във вторник, че ще
Коментари Харесай

На британския Върховен съд ще отнеме месеци, за да реши за нов референдум в Шотландия

Върховният съд на Обединеното кралство съобщи във вторник, че ще отнеме месеци, с цел да вземе решение дали шотландското държавно управление може да организира втори референдум за самостоятелност през идната година без утвърждението на английския парламент, предава Ройтерс.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън, водач на Шотландската национална партия (ШНП), съобщи, че желае да организира избор за самостоятелност на 19 октомври 2023 година, само че той би трябвало да бъде легален и интернационално приет.

Британският министър председател Лиз Тръс и нейният предходник Борис Джонсън обявиха, че няма да дадат позволение за какъвто и да е референдум, като споделиха, че този от 2014 година, в който шотландците отхвърлиха прекратяването на 300-годишния съюз с 55% против 45%, е събитие за едно потомство, което не би трябвало да се повтаря.

ШНП обаче споделя, че гласуването през 2016 година Англия да напусне Европейския съюз, на което болшинството шотландски гласоподаватели се опълчиха, е трансформирало значително събитията.

Върховният съд, който има пълномощия по всички цивилен каузи в Обединеното кралство, в този момент би трябвало да реши дали шотландското държавно управление може да одобри закон, който да разреши втори референдум без утвърждението на Народното събрание на Обединеното кралство в Лондон.

" Вероятно ще минат няколко месеца, преди да вземем решение ", сподели Робърт Рийд, ръководителят на Върховния съд, при откриването на двудневни чувания, които съгласно него съставляват " върхът на айсберга " в тази ситуация.

Съгласно Закона за Шотландия от 1998 година, който сътвори шотландския парламент и трансферира някои пълномощия от Уестминстър, всички въпроси, свързани със Съюза на Шотландия и Англия, са непокътнати за Народното събрание на Обединеното кралство.

Британското държавно управление споделя, че това значи, че е ясно, че единствено то може да утвърди възможен референдум.

Въпреки това ШНП, която господства шотландската политика повече от десетилетие, спечелвайки голямото болшинство от местата в Шотландия на изборите в Обединеното кралство през 2019 година, споделя, че това значи, че възгледите на шотландците се пренебрегват.

Миналата година тя даде обещание да организира втори референдум, в случай че пристигна на власт след избори за шотландския парламент и след това беше избрана отново, въпреки и с поддръжката застъпващите се за обособяване шотландски " Зелени ".

Лорд юристът Дороти Бейн, най-високопоставеният юридически чиновник на шотландското държавно управление, сподели пред съда в Лондон, че е в публичен интерес Върховният съд най-сетне да реши дали може да се организира референдум без единодушието на английския парламент и държавно управление.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР