Върховният представител на ЕС за външните работи и сигурността Федерика

...
Върховният представител на ЕС за външните работи и сигурността Федерика
Коментари Харесай

Европа срещу решението за Йерусалим, Нетаняху в Брюксел

Върховният представител на Европейски Съюз за външните работи и сигурността Федерика Могерини подсети, че Европейският съюз поддържа интернационалния консенсус за статута на Йерусалим и няма да промени позицията си до момента в който израелци и палестинци не договорят окончателния статут на града в директни договаряния.

В същото време израелският министър председател Бенямин Нетаняху е в Брюксел. Там той ще търси поддръжка от Европейски съвет на външните министри. Това е първата от 22 години насам аудиенция на израелски министър председател в сърцето на Европа.

Европейският съюз и Тел Авив са на една позиция по редица значими проблеми, като битката с тероризма, само че решението на Тръмп вгорчи усета на визитата.

„ Известна ви е позицията на Европейски Съюз. Смятаме, че единственото реалистично решение на спора сред Израел и Палестина е в съществуването на две страни, със столица – и на Израел, и на Палестина, Йерусалим, по линията от 1967. Това е нашата консолидирана позиция”, сподели Могерини пред публицисти преди срещата си с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в Брюксел.

„ Надяваме се, че страните ще могат да стартират значими директни договаряния с поддръжката на интернационалната общността”, съобщи Могерини.

„ Целта на Европейски Съюз е обновяване на близкоизточния развой. Сигурни сме, че единствената реалистична позиция за реализиране на мир е правилото на двете страни, които имат обща столица – Йерусалим”, сподели Могерини.

Тя акцентира, че страните от Европейски Съюз в близко бъдеще не възнамеряват пренасяне на посолствата си в Йерусалим.

За следващ път Могерини предизвести за допустима ескалация на насилието, по-специално към светите места. Преместване на задачите обмислят единствено Чехия и Унгария.

Напрежението в Йерусалим ескалира, десетки ранени

Тръмп ще признава Йерусалим за израелски, Арабската лига настръхна

Могерини сподели още, че през януари счита да разиска обстановката в Близкия изток с ръководителя на палестинската администрация Махмуд Абас.

Нетаняху изрази вяра,

че всички или най-малко болшинството страни от ИС ще признаят Йерусалим за столица на Израел и ще реалокират посолствата си там.

„ Вярвам, че всички или болшинството европейски страни ще реалокират посолствата си в Йерусалим, ще признаят Йерусалим за столица на Израел и ще стартират да работят с за сигурността, благоденствието и мира”, сподели Нетаняху.

„ Дойде време палестинците да признаят Еврейската страна, както и обстоятелството, че тя има столица – Йерусалим”, сподели Нетаняху.

Според израелския министър председател, „ въпреки че в този момент няма такова съглашение, то ще бъде реализирано в бъдеще”.

Преди неофициалната работна закуска с Нетаняху

и 28-те външни министри на страните от Европейски Съюз Могерини сподели още, че „ най-категорично осъжда всички набези против евреи на всички места по света, в това число и в Европа, и против Израел и израелски граждани”.

На 6 декември президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че признава Йерусалим за столица на Израел и подписа документ за преместването там на посолството на Съединени американски щати. Подготовка по преместването на американското посолство от Тел Авив към този момент е в ход.

Статутът на Йерусалим е един от основните проблеми в палестинско-израелския спор.

Израелците превзеха източната част на града през войната от 1967 и упорстват, че Йерусалим е „ единна и неделима” столица на Израел.

Палестинците желаят столица на тяхната страна да бъде Източен Йерусалим.

ЙЕРУСАЛИМ - ЗАЩО Е СВЕЩЕН ЗА ТРИ РЕЛИГИИ - СНИМКИ

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР