Върховният административен съд иска от МВР да прекрати тормозаВземането на

...
Върховният административен съд иска от МВР да прекрати тормозаВземането на
Коментари Харесай

Съдът задраска милиционерски закон

Върховният административен съд желае от Министерство на вътрешните работи да приключи издевателството
Вземането на книжката и прекъсването на автомобила от придвижване поради неплатени санкции водят до произвол

Решение на Конституционен съд се чака на 23 март

Текстове от закона, прокарвани през Народното събрание от поредност милиционерски шефове, бяха оповестени за противоконституционни от Върховния административен съд (ВАС).

Вземането на шофьорската книжката и прекъсването на автомобила от придвижване - тези две насилствени административни ограничения, налагани поради неплатени санкции, опонират на Конституцията и правилата на правовата страна и “водят до произвол”. Това гласи единомислещото мнение на Пленума на Върховен административен съд, изпратено до Конституционния съд (КС).

Както “Труд” писа неведнъж, предишното лято Министерство на вътрешните работи вкара инспекции за неплатени санкции на всички пътуващи през границите. След тъжби от тормоз омбудсмана Диана Ковачева нападна в Конституционен съд два текста от Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП). По същото дело до Конституционен съд изпрати мнение и Върховният касационен съд (ВКС), в което ясно бе казано, че неплащането на санкции не е нито административно нарушаване, нито закононарушение.
На 23 март се чака изговаряне на Конституционен съд и има огромна възможност двата текста дефинитивно да изчезнат от закона.

И двете скандални правила бяха по планове на Министерство на вътрешните работи и признати с ремонти в ЗДвП през 10 години. Вземането на книжката за неплатени санкции влезе в действие през юни 2007 година по време на държавното управление на Тройната коалиция, а прекъсването на автомобила от придвижване през януари 2017 година при кабинета “Борисов 2”.

Пленумът на Върховен административен съд е безапелационен, че неплащането на санкцията не е административно нарушаване. И че задачата на двете насилствени ограничения не е нито “осигуряване на сигурността на придвижването по пътищата”, нито “преустановяване на административните нарушения”. На процедура с тях се обезпечава събираемост на санкциите. Това обаче не е задача на ЗДвП, а на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. И още - въпросните ограничения не обезпечават никаква отбрана на длъжника, нито вършат разлика сред този, който не може незабавно да се издължи, само че спомага на органите по осъществяването, и оня, който умишлено осуетява или забавя осъществяването.

“Особено сензитивно правата се лимитират, когато използването на насилствените административни ограничения в тези случаи се прави на гранично-контролно пропускателните пунктове...”, акцентират висшите магистрати и дефинират ограниченията като неприемливи и нарушаващи правото за свободно придвижване.

В мнението на Върховен административен съд се преглежда и хипотезата, при която служителят на реда от КАТ взема книжката на водача с неплатени санкции, само че му я връща, в случай че до 2 часа той се издължи и в тези случаи не се издава заповед за налагане на насилствена административна мярка. Тоест - през тези два часа се извършва мярката, без тя още да е наложена, а униформеният не може да напише акт или фиш, тъй като в ЗДвП няма нарушаване “неплащане на глоба”.

Ако двата текста от закона бъдат оповестени за противоконституционни, техните създатели, съавтори, съучастници, вносители и т. н. няма да носят никаква друга отговорност с изключение на политическа и морална.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР