Върховният административен съд е отменил спорната Наредба за опазване на

...
Върховният административен съд е отменил спорната Наредба за опазване на
Коментари Харесай

Върховният съд отмени наредбата, по която Царево глобяваше къмпингуващите на Корал

Върховният административен съд е отменил противоречивата Наредба за запазване на публичния ред и околната среда на територията на Община Царево, заяви през днешния ден Дончо Бораджиев, член на съдружие " Да спасим Корал " и юрист на Васил Гюров. Тя изискваше плажуващите на плажа за природсъобразен туризъм " Корал " да имат позволение от архитекта на общината, нотариално заверена декларация от притежателя на земята и да предупредят общината 7 дни преди разполагането на палатки и каравани.

При явяването си в Бургаския административен съд през днешния ден юрист Бораджиев научава, че делото му е прекъснато, защото противоречивата разпоредба към този момент е дефинитивно анулирана с решение на Върховния административен съд (ВАС) от 11 април 2019г. Адвокатът се е явил през днешния ден на дело по собствен персонален сигнал против санкция от 2017г. по тази разпоредба на Васил Гюров, който с изключение на музикант е и деятел на " Да спасим Корал " и беше претендент за евродепутат на " Зелено придвижване ".

Мотивите на съда

Наредбата на община Царево е отхвърлена на две инстанции - първо от Бългаския административен съд, а по-късно и от Върховен административен съд. Както бургаският, по този начин и висшият съд анулират наредбата заради обстоятелството, че тя е изменяна без да се съблюдават законовите условия на Закона за нормативните актове (ЗНА) - издание на измененията онлайн за запознаване на жителите и предоставяне на опция за полемики и оферти по измененията в наредбата. В допълнените на претекстовете на Бургаския административен съд Върховен административен съд показва, че липсват и доказателства за разбор на финансовата аргументация на обновените санкции, налагани по силата на наредбата.

Аргументите на " Да спасим Корал "

Адвокат Дончо Бораджиев обясни за " Дневник ", че наредбата е анулирана в целокупност по официални аргументи. Според него и сдружението " Да спасим Корал ", на което е член, обаче има и съдържателни и правни проблеми в използването на такава разпоредба. На първо място, къмпингуващите се натоварват от неизпълними условия - да вземем за пример, обезпечаване на административни документи (разрешение от общински проектант, нотариално удостоверяване на декларации) и наличие в община Царево най-малкото седмици преди интервала на плануваната отмора.

По-важно съгласно юрист Бораджиев е, че наредбата на община Царево опонира на Закона за ограничение на административните контролиране и административния надзор върху стопанската активност. Този закон изисква административните органи и органите на локалното самоуправление да не се намесват във вътрешни връзки сред частни лица и да не постановат ограничавания и тежести, които не са нужни за реализиране на задачите на закона. Тоест, община Царево не може да постанова наложителна декларация на притежателя на земя, с цел да предложения някого да къмпингува в неговия парцел.

Според юрист Бораджиев окончателното анулиране от Върховен административен съд на наредбата значи, че всички, които са били непозволено санкционирани от община Царево, могат да изискат санкциите да им бъдат възобновени, както и общината да им заплати правосъдни разходи. Тази опция се регламентира от Закона за отговорност на страната и общините за вреди.

Хронологията

Оспорваната разпоредба е от 2008 година, като през годините е изменяна неведнъж, а за последно - през 2015г. През 2016 - 2017 година Община Царево стартира да ползва наредбите ѝ извънредно против къмпингуващите на единия от трите плажа в България със статут " за природосъобразен туризъм ".

През лятото на 2017г. бе формиран акт за нерегламентирано къмпингуване и на Васил Гюров поради липса на изискваното от наредбата координиране на разположената каравана с основния проектант на Община Царево.

На 9 ноември музикантът и природозащитник апелира формирания акт. Жалбата на Гюров е отхвърлена и през май 2018 година и Районният съд в Царево му постанова санкция от 300 лева за нарушение на наредбата.

След това установяване на санкцията, съдружие " Да спасим Корал " подава сигнал до Бургаската прокуратура против регламентите на наредбата. Сдружението няма информация по какъв начин прокуратурата е работила по сигнала.

Затова през март 2019г. персонална тъжба до Бургаския административен съд с искане за отменяна на наредбата подава и юрист Дончо Бораджиев. Днес, при явяването си на делото, той схваща, че Бургаската прокуратура не е оставила сигнала на сдружението без резултат и е завела дело. По него Бургаският административен съд е отменил Наредбата за запазване на публичния ред и околната среда на територията на Община Царево още на 9 ноември 2018г., по-късно община Царево е обжалвала. В последна сметка, на 11 април Върховен административен съд дефинитивно е удостоверил, че наредбата е противозаконна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР