Въпросите, свързани с финансовото и икономическото състояние на страната, са

...
Въпросите, свързани с финансовото и икономическото състояние на страната, са
Коментари Харесай

Премиерът притеснен от финансовото състояние на държавата

Въпросите, свързани с финансовото и икономическото положение на страната, са едни от най-важните. От стопанската система и положението на бизнеса зависи събираемостта на налозите и това с какви пари разполага страната и какви средства може да задели за разнообразни обществени стратегии и други действия. Това съобщи по време на чуването си в пленарна зала служебният министър председател Стефан Янев.

По думите му, държавният бюджет за 2021 година е бил изразходван още в първите 4 месеца на годината. " Поради това и неналичието на актуализация на бюджета, опциите за спомагателни разноски били съвсем изчерпани ", безапелационен беше Янев.  

" Министърът на финансите направи обзор на положението на страната - доходи и разноски и нужда от актуализиране на държавния бюджет - открито е несистемно събиране на данъчни приходи, отстранен е следващ надзор на компаниите в страната, което разрешава да се натрупат големи дефицити в системата ", разгласи служебният министър-председател. 

Проверката на служебното държавно управление е открила още, че огромна част от опциите за преструктуриране на държавния бюджет са били изразходвани в първите четири месеца от годината за ограниченията 60/40 и спомагателните 50 лева за пенсиите, заложени в държавния бюджет, още в края на месец април и началото на месец май. 

" Беше открита ниска събираемост, отписване на отговорности по отминалост. На годишна база Национална агенция за приходите отписва сред 2-3 милиарда лева отговорности, като за интервала 2017-2020 година са отписани общо 10 милиарда отговорности. В същия интервал са насъбрани огромни отговорности, които са от порядъка на 10 милиарда лева Най-големият дебитор е натрупал отговорности за 161 млн. лева, а има такива с по над 50 млн. лева Част от тези задължения може да са мъчно събираеми. Първите 100 компании от направения лист на огромните длъжници дължат над 2 милиарда лева Освен това са открити и компании, които имат огромни касови наличност и редовно теглят огромни суми в тяхната активност ", разясни служебният министър председател.

Той разгласи още, че за интервала 2017 - 2020 година единствено 55 % от начислените ревизионни актове от Национална агенция за приходите са събрани. 45% не са събрани. По думите му, това приказва за качеството на ревизионните актове. 

" Няколко думи във връзка с приходните организации и разбор на активността на Национална агенция за приходите. Този разбор сподели, че компаниите, които са получили обществени средства от публични поръчки и заплащания по стратегии на страната, са с открита много мощна централизация на обществените средства. Само през 2020 година страната е платила на частни компании 15.8 милиарда лева, от които 3.4 милиарда лева са платени на 7 компании. През тази година за първите 4 месеца три компании са получили и 1.3 милиарда обществен запас. В тази връзка започнаха инспекции на компаниите и всички техни подизпълнители за да се ускори обществения надзор на получените пари посредством инспекции на Национална агенция за приходите на огромните получатели на държавен запас ", съобщи още Стефан Янев. 

" В резултат на разбор на Министерство на финансите е открито голямо разходване на държавен запас във връзка с по този начин наречените ин хаус поръчки. Само за интервала от началото на 2019 година до края на април 2021 година по този месец са предоставени действия на стойност 8.6 милиарда лева Рекордьор в това отношение е АПИ, която е упълномощила действия за 2.4 милиарда на 55 частни компании и 3.1 милиарда лева на държавната компания " Автомагистрали " без тя да има нужния потенциал да прави тези действия. Впоследствие тези действия се превъзлагат на подизпълнители по непрогледен метод.
" Автомагистрали " са сключили контракт за 5.5 милиарда лева без публични поръчки ", добави министър председателят. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР