Въпросите дали кучетата могат да надушат Covid – и колко

...
Въпросите дали кучетата могат да надушат Covid – и колко
Коментари Харесай

Кучетата надушват COVID: Дори и безсимптомния

Въпросите дали кучетата могат да надушат Covid – и какъв брой добре – заинтригуваха откривателите от началото на пандемията. Проучване, оповестено в сряда в списание Plos One, предлага спомагателни доказателства, че четирикраките домашни любимци в действителност могат да бъдат подготвени да откриват болестта.

Тестваните в проучването кучета тъкмо разпознават 97 % от позитивните случаи след обоняние на проби от човешка пот. Това ги прави по-чувствителни даже от някои бързи антигенни проби. Пробите са събрани в читалища в Париж от комбинация от симптоматични и асимптоматични случаи, както и от здрави хора без Covid.

Изследователите откриха, че кучетата са изключително положителни в откриването на асимптоматични инфекции, като чувствителността им е близо 100 %.

Предишни изследвания също подчертаха това кучешко умеене: откриватели от Флорида предходната година откриха, че кучетата могат да предскажат позитивни проби за Covid със 73 до 93 % акуратност след един месец образование. В изследване в Обединеното кралство кучетата тъкмо дефинират 82 до 94 % от позитивните случаи.

Новото проучване е извършено при започване на 2021 година, тъй че кучетата разпознават истинския ковид.

Доминик Гранжон, един от създателите на проучването и професор в Националното ветеринарно учебно заведение Алфорт във Франция, сподели, че в този момент изследва какъв брой добре кучетата възприемат другите разновидности. Той изясни, че неговите открития демонстрират, че кучетата могат да бъдат потребни за разкриване на Covid на летища, старешки домове, учебни заведения или спортни събития.

Животните към този момент помогнаха да се надуши Covid на летищата в Саудитска Арабия, Финландия и Обединените арабски емирства. Кучетата “се нуждаят единствено от няколко молекули”, с цел да разпознават позитивен случай, сподели Гранжон.

Но доктор Синтия Ото, шеф на Penn Vet Working Dog Center в Университета на Пенсилвания, сподели, че е мъчно да се образоват кучета да откриват Covid в действителния свят.

„ Идеалът — и аз бих го счела за Светия Граал — е кучето да стои там, човек да минава и да споделя: „ Да, не, да, не, да, не “, сподели Ото. „ В последна сметка това би могло да бъде направено, само че да се уверите, че е направено с всички подобаващи контроли и гаранции за качество и сигурност – това е огромна стъпка. Не съм виждала някой, който е предложил по какъв начин да се направи този преход по метод, който е теоретичен и безвреден.”

За новото изследване откривателите образоваха пет кучета, като ги наградиха с играчки за разкриване на позитивна проба от Covid. След това кучетата подушиха 335 проби от пот, 109 от които бяха позитивни при PCR лабораторни проби. Всяка проба беше сложена в дребна кутия зад конус, като конусите бяха подредени в редове по 10. Ако кучето смяташе, че открие позитивен случай, то сядаше.

Гранжон пресметна, че на кучетата са били нужни единствено 15 секунди, с цел да проучват 20 проби от Covid. Когато ставаше дума за категоризиране на негативни проби – известно като специфика при тестване – кучетата бяха малко по-малко точни. Те идентифицираха вярно 91 % от пробите без Covid, което значи, че са дали някои подправени позитивни резултати.

Все отново, сподели Гранжон, животните оферират няколко преимущества за тестване на Covid: те са по-малко инвазивни от тампона в носа или гърлото и обезпечават по-незабавни резултати (без да се брои времето за обучение). Учените изясняват също, че кучетата са показали дарба да откриват инфекцията по-рано в хода на болестта на човек, в сравнение с PCR тестванията.

В доста случаи, допусна Гранжон, някой, който е негативен при PCR, само че е позитивен съгласно оценката на кучето, евентуално ще даде позитивен резултат два дни по-късно. Следователно сподели Ото, животните могат да бъдат потребен инструмент за прелиминарен скрининг за маркиране на евентуални случаи, които по-късно могат да бъдат доказани в лаборатория.

Част от повода кучетата да могат да вършат това, настояват учените, е, че имат орган в носа си, наименуван орган на Джейкъбсън, който им оказва помощ да разпознават миризми, които наподобяват без аромат за хората. Ето по какъв начин кучетата могат да възприемат коронавирусните протеини. Животните също могат да помиришат летливи органични съединения или газове, открити в издишания въздух, слюнката или потта.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР