Въпросът за това, влияе или не предишната история на водата

...
Въпросът за това, влияе или не предишната история на водата
Коментари Харесай

Водата помни и знае дори какво се случва в Космоса

Въпросът за това, въздейства или не предходната история на водата върху нейните свойства и допустимо ли е, изследвайки свойствата на водата, да разберем какво се е случило с нея по-рано, кара самата вода да си „ спомни “ и да ни опише.

Да, допустимо е. Най-лесно можем да го разберем с елементарен, само че доста забавен и необикновен образец – с паметта на леда.

Ледът също е вода. Когато водата се изпарява, се трансформира изотопният състав на водата и парата.  При изпаряване на естествена вода съставът се променя по изотопно наличие. Тези промени са добре изучени и също толкоз добре е изследвана тяхната взаимозависимост от температурата.

Учените са създали незабравим опит. В Арктика, в дебелия голям хладилник северно от Гренландия, била пусната сонда и извадено гигантско ледено ядро с дължина съвсем километър и половина. На него ясно се различавали годишните пластове на възходящия лед.

По цялата дължина на ядрото тези пластове били подлагани на изотопен разбор и по наличието на тежки изотопи на водорода и кислорода – деутерий и 18 O – били избрани температурите на формиране на годишните пластове лед във всеки пласт от ядрото.

Така била възобновена климатичната конюнктура на Земята в продължение на хилядолетия. Водата съумяла да запомни всичко и да го запише в дълбоките пластове на гренландския хладилник.

В резултат на изотопните разбори била издигната кривата на промените на климата на Земята. Оказало се, че междинната температура е била подложена на вековни съмнения. Било доста студено през XV век, в края на XVII и началото на XIX в. Най-горещите години пък били 1550 и 1930.

Това, което съхранила паметта на водата, изцяло съвпадало със записките в историческите летописи. Откритата по изотопния състав на леда честота в промените на климата разрешава да се предсказва междинната температура в бъдеще на нашата планета.

Естествено, че не! Водата е загадъчно вещество. Досега учените не могат да схванат и обяснят доста от нейните свойства. Но с разгадаването на някои от тях ще се появяват нови, още по-невероятни, загадъчни и необясними свойства на водата – най-необикновеното вещество на Земята.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР