Въпросът с дълголетието занимава човечеството от древни времена. Представата за

...
Въпросът с дълголетието занимава човечеството от древни времена. Представата за
Коментари Харесай

Откриха най-стария мъж на планетата в Тайланд! Вижте тайната му

Въпросът с дълголетието занимава човечеството от антични времена. Представата за този феномен на живота се трансформира с времето, само че общо остава желанието за оптимално дълъг живот. Кой през днешния ден е дълголетник? Заветните 100 години се считат за границата, оттатък която всеки е надхитрил гибелта.

Учени и любопитни към загадките на живота лаици изследват механизмите, по които може да се доближи до пределна възраст. Търсят се общите белези и метод на живот на тези, които са съумели да се запазят дълго след своите връстници. Правят се съпоставки на обособените народи, които излъчват по-голямо число столетници. Все още не е открита общовалидна формула, чието следване да обезпечава дългоденствие. Затова и тези, които могат да се похвалят със забележително число претърпени години, не престават да будят любознанието на близките.

Една от най-занимателните ранглисти продължава да бъде тази на потвърдено най-старите хора в историята на човечеството. Французойка, достигнала до 122 години, се счита за най-дълго живялата жена, потвърдено по документи за раждане.

А кой е най-дълголетният мъж?

 128 годишен мъж е най-старият мъж на планетата Снимка: Twitter

Доскоро това беше гражданин на Страната на изгряващото слънце.

Нов кандидат обаче може да го измести. Той е от североизточната част на Тайланд и се споделя Пханчомпху. Човекът с мъчно за изговаряне име живее в село в провинция Удон Тани с жена си, която е на 70 години и с многочисленото си семейство от седем деца и единадесет внуци. Човекът има персонална карта, съгласно която е на 128 години.

Според документа този тайландски селяндур може да се окаже един от най-старите мъже на планетата, а може би и най-старият, тъй като роденият още през 1891 година мъж не се дава на старостта. Той може да върви самичък, както и да се качва по стълбите до втория етаж на дома си. Близките му удостоверяват, че той има избистрен разум и чудесно непокътната памет.

Както постоянно, при такива случаи обичайно на столетника се задава въпроси, свързани с метода на живот, който му е обезпечил дълголетието. Тайната за нескончаем живот на индивида от тайско-лаоската национална група Пху Таи не е по-различна от тази на останалите столетници. Пханчомпху споделя, че със здравословно хранене и непрекъснато физическо натоварване може да се доближи достолепна възраст.

Тайландският кандидат за най-дълго живял мъж на планетата е роден още по времето на краля Рама V и е очевидец на историята на кралството в последните 100 години. Любопитен е фактът, че сега Тайланд се ръководи от крал Рама Х, като всеки държател от ръководещата династия носи името Рама.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР