Въпросът как и какво е заличило от лицето на планетата

...
Въпросът как и какво е заличило от лицето на планетата
Коментари Харесай

Не един, а два метеорита избили динозаврите

Въпросът по какъв начин и какво е заличило от лицето на планетата динозаврите не престава да тормози мозъците на учените по света. Последното им умозаключение е, че динозаврите са изчезнали преди 65 милиона години в резултат на минимум два конфликта на нашата планета с астероиди, а не вследствие на един конфликт.

Досега учените сочеха формирания, в резултат на конфликт кратер Чиксулуб в Мексико като събитието, определило ориста на динозаврите, написа изданито " Geology ".

Сега обаче експертите откриха данни и за втори конфликт. Този път в Украйна. Откритието им усилва вероятността Земята да е била подложена на офанзива от цялостен метеоритен поток преди милиони години.

Ръководстводител на проучването е професор Дейвид Джоли от университета на Абърдийн. Хипотезаха, че астероид е избил динозаврите бе показана за пръв път през 1980 година и тогава доста учени я оповестиха за спорна.

Откриването на втори кратер, който е разследване от конфликт с астероид, демонстрира, че динозаврите са изчезнали от лицето на планетата в резултат на два, а не на един конфликт, са безапелационни учените на проф. Джоли.

За кратера Болтиш в Украйна се знае от 2002 година, само че не се знаеше по какъв метод той е обвързвано с кратера Чиксулуб. Учените изследвали полен и спори от фосилизирани растения в пластове тиня, която е запълнила кратера Болтиш.

Изследователите открили, че след конфликта папрати са колонидирали разрушения пейзаш неотложно. Папратите имат впечатляващата дарба да се връщат назад след пагубни събития. Слоеве, съдържащи спори от папрати, са считани за надеждни " маркери " за сходни събития в предишното.

Неочаквано изобретение обаче озадачило учените. Те попаднали на втори съдържащ спори пласт, който е на един метър над първия. Това свидетелства за различен по-късен конфликт. Тоест съгласно тях конфликтите, свързани с Болтиш и Чиксулуб, не са станали едновременно, а ги разделят няколко хиляди години.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР