ВЪПРОС: От 3 години имам инвестиционен акаунт при теб и

...
ВЪПРОС: От 3 години имам инвестиционен акаунт при теб и
Коментари Харесай

Защо е важно за децата ни да се научат да инвестират?

ВЪПРОС: От 3 години имам капиталов акаунт при теб и бих желал да науча щерка ми също да влага в стопанската система посредством фондовете, които аз владея. Как бих могъл да я стимулирам да го направи, тя е единствено на 21, само че я виждам, че нещата, за които харчи парите си и които я интересуват, нямат безусловно нищо общо с вложението. Аз, както всеки родител, желая най-хубавото бъдеще за нея, само че не знам по какъв начин да направя по този начин, че да я заинтересувам да влага. Моля те, дай ми някакъв съвет. Благодаря!

ОТГОВОРЪТ НА АНГЕЛ: Благодаря и аз за откровеността. Напълно обикновено е на 21-годишна възраст да не мисли за вложение – даже аз, който работя в тази промишленост от 19-годишен, харчех множеството си пари за неща, които ме вълнуваха тогава и доста от тях нямаха нищо общо с вложението. Знам, че доста хора няма да си го признаят, само че е реалност – всяко нещо с времето си.

Има обаче един проблем – новото потомство
ще бъде насила
да се научи да влага с течение на времето, тъй като доста от обществените стратегии, които използваме през днешния ден като държавни пенсионни фондове, един ден ще придобият размери, които няма да са задоволителни да поддържат съответен витален стандарт, и тогава хората ще зависят главно от това, което са икономисали и най-много вложили през годините. Това е една от крещящите аргументи, заради които децата ни би трябвало да се научат да влагат от допустимо най-ранна възраст, с цел да могат един ден да имат опция даже да не станат свръхбогаташи, то най-малко да се пенсионират в почтено финансово състояние.

Но откакто ме попита за способи, посредством които можеш да заинтригуваш твоята щерка, ще ти дам два такива, които могат и да проработят.

Първият е Правилото 72, илюстрирано в елементи изпод. Ето по какъв начин работи тъкмо то.

 Защо е значимо за децата ни да се научат да влагат?

 

Ако вземем цифрата 72, което е константа (не се трансформира във формулата) и го разделим на процентовата междинна възвръщаемост, която дадена инвестиция ни дава, ние ще намерим след какъв брой години $1 ще се удвои самичък по себе си въз основата на тази рента и ще стане $2.

Например, съгласно таблицата имаме $10,000, които могат да бъдат вложени на 3%, 6% или 12%.

Използвайки формулата 72 делено на 3, откриваме, че на всеки 24 години парите се удвояват, затова $10,000 ще станат $20,000 след 24 години, вложени на 3% рента и след 48 години ще бъдат $40,000.

При 6% рента, на база на същата формула, ще имаме удвояване при всеки 12 години. Нашите $10,000 ще станат $20,000 след 12 години, след 24 години ще са $40,000, след 36 години ще са станали $80,000 и най-после след 48 години ще бъдат $160,000.

Ако имаме 12% междинна рента, както на таблицата, тогава парите се удвояват на всеки 6 години. Тези същите $10,000 са станали $20,000 след 6 години; след 12 години са към този момент $40,000; след 18 години са $80,000; след 24 години са $160,000; след 30 години са $320,000; след 36 години са $640,000; след 42 години са $1,280,000 и най-сетне след 48 години, за съпоставяне с другите два % – 3% и 6%, имаме $2,560,000, като последна стойност.

Гледайки този образец, множеството от нас се питат – по какъв начин да намерим 12%, само че също толкоз значимо е и времето от 48 години, в което тези пари са оставени да се множат, до момента в който са били вложени. А твоята щерка, както доста от децата на моите клиенти на тази възраст, имат това благосъстояние – времето пред себе си, в което могат да оставят тези пари да играят и евентуално да се множат при един добър асортимент от фондове, с което аз мога да оказа помощ, както го върша за всички клиенти, уповавам се, и за доста от децата им с течение на времето.

Това е от мен за през днешния ден. Ако имате въпроси или се интересувате от другите аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – Въпросите, които четете, са заложени от клиенти, с които съм работил по време на съвещания в моя офис.

(Продължава в идващия брой)

АНГЕЛ САПУНДЖИЕВ (личен финансов съветник и специалист в областта на пенсионното-осигуряване и инвестирането/ образувателните-спестовни сметки за деца/ застрахователни полици за живот, коли и домове)
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР