Здравей, Ангел! Не е тайна за никого в Америка и

...
Здравей, Ангел! Не е тайна за никого в Америка и
Коментари Харесай

Къде да спестявам при висока инфлация?

Здравей, Ангел! Не е загадка за никого в Америка и по целия свят, че сега инфлацията е извънредно висока и за хора, които имат спестени пари в банката или в кеш, тези пари губят своята покупателна стойност с бързи темпове. Къде би предложил човек да икономисва сега?

 

Здравейте и благодаря за заложения въпрос, който в действителност вълнува доста хора сега, хора, които са се погрижили да спестят пари, които за жалост инфлацията сега изяжда.

Тук е значимо да разделим въображаемо нашите пари на разнообразни групи съгласно това по кое време бихме желали вероятно да ги използваме и в това време за какви цели.

Ако желаеме да имаме
цялостен достъп когато и да е
на парите си и да нямаме никакви пазарни опасности – тогава аз бих заложил на по този начин наречените Money Market Funds, плащайки 3% годишна рента, която се трансформира съгласно лихвените проценти в стопанската система. Това съгласно мен е доста по-добрa опция от банковите CD сметки, които могат да изплащат и леко по-висок %, само че изискват затваряне на сумата за най-малко една година напред.

При Money Market Funds няма такова условие и парите са ликвидни по всяко едно време без никакъв риск за главницата, вложена там. Тази ликвидност на този вид сметки, изключително с подобен лихвен % сега, ги прави доста атрактивни за хора, които желаят спестяванията им да генерират някаква рента и считат вероятно да употребяват тези пари в относително близки периоди. Тук би трябвало да споменем, че лихвата при банковите CD сметки и при Money Market Funds се полза с налог облага.

Друга добра опция биха били
общинските фондове
(Municipal Bond Funds), които сега заплащат дивиденти в размери сред 3-5% на годишна база, и пазарните им стойности са паднали с към 10% за годината, което ги прави атрактивни за вложителите. При тази обстановка вложителят има късмет да навакса този спад от 10% в бъдещето и от горната страна на това да прибере обезпечения дял, без той да бъде обложен с федерален налог, тъй като това е едно от свойствата на този вид фондове.

Разликата сред общинските фондове (Municipal Bond Funds) и Money Market Funds е, че стойностите на общинските фондове могат да се менят съгласно пазарите и това да промени цената на парите в акаунта, което, несъмнено, носи със себе си несъмнено равнище риск за главницата, само че в случай че човек има лукса да задели пари, които да не пипа за 3 до 5 години, мисля, че този тип фондове биха били добра защита от инфлацията, изключително сега, когато сегашните им стойности са много занижени спрямо началото на годината и могат да се закупят на атрактивни цени.

Третата опция, която бих желал да споделя, би била
за хора с по-дълъг небосвод
бих споделил сред 5 и 10 години, в които имат комфорта да оставят тези пари да са вложени, без да имат потребност от тях.

Аз персонално бих употребявал фондове, които са построени от големи компании, които изплащат дивиденти (месечно или всеки три месеца) за напредък на вложения капитал посредством реинвестиция на дивидента и постоянен напредък на цените на акциите. През времената на фрапантни пазарни спадове, каквито следим сега, подобен вид фондове демонстрират забележителна непоклатимост на цените си с доста минимални спадове спрямо показателите и нарастване на дивидентите, което е разследване до избрана степен и от завишението на лихвените проценти от Федералния запас и цените на стоките.

Разбира се, това, което посрамвам в тази публикация, са единствено хрумвания, които могат да се приложат при създаване на финансовата тактика за всеки един вложител, само че при всеки един от нас е доста самостоятелно и не може да се употребяват генерални изводи. Затова моят съвет за всеки вложител, който желае да има избрана защита от инфлацията в кратковременен или дълготраен проект, е да седне с финансов консултант като мен или различен, който познава или на който се доверява, и да построи своя лична тактика. И като приказвам за тактика, дано да сме сигурни, че тази тактика ще се следва прецизно, без значение от измененията в пазара и страстите, които бушуват в нас по отношение на тези промени.

Това е от мен за през днешния ден. Ако имате въпроси или се интересувате от другите аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – Въпросите, които четете, са заложени от клиенти, с които съм работил по време на съвещания в моя офис.

АНГЕЛ САПУНДЖИЕВ (личен финансов съветник и специалист в областта на пенсионното-осигуряване и инвестирането/ образувателните-спестовни сметки за деца/ застрахователни полици за живот, коли и домове)
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР